Huisarts worden banner

Huisarts worden

Hoe zit de opleiding in elkaar?
Hoe zit de opleiding in elkaar?
De Huisartsopleiding UMCG duurt 3 jaar en kun je volgen in Groningen of in Zwolle. Wij leiden je op tot een huisarts die het beste uit zichzelf haalt, die met compassie werkt en die de kwaliteit biedt die je van een goede huisarts mag verwachten. Het ontwikkelen en kunnen toepassen van praktische wijsheid staat voorop. Hierbij gaat het om het zoeken naar het 'juiste midden' en wat er in déze context op dít moment het beste is voor déze patiënt.

De huisartsopleiding is onderdeel van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Jaarlijks starten ongeveer 90 aios met de opleiding. Een team van 70 docenten (huisartsen en gedragswetenschappers) en ondersteuners staan garant voor kwalitatief goed onderwijs. Dit doen we samen met ruim 400 enthousiaste huisartsopleiders en zo'n 50 instellingen en ziekenhuizen in Noord- en Noordoost-Nederland, waaronder 3 Waddeneilanden. Ook regionaal opleiden is bij ons een mogelijkheid.
 

Curriculum

Huisarts worden leer je in de praktijk. Het eerste en derde jaar van de opleiding loop je stage in een huisartsenpraktijk. In het tweede jaar volg je externe stages op de spoedeisende hulp, in een verpleeghuis of in een GGZ-instelling. Er is wekelijkse een terugkomdag op het instituut met cursorisch onderwijs. Ook kijk je tijdens zo'n terugkomdag samen met jouw groepsbegeleiders (een huisarts en een gedragswetenschapper) en met de andere aios terug op je praktijkervaringen. Door ervaringen uit te wisselen verdiep je je kennis en kunde.​​​​​
 

Betrokkenheid

Binnen de opleiding zijn diversiteit, integriteit, (com)passie, zelfreflectie, humor en praktische wijsheid belangrijke gedeelde waarden. De onderlinge communicatie is open en transparant. Betrokkenheid en elkaar aanspreken op verantwoordelijkheden zijn daarbij vanzelfsprekend.

Als aois ben je ook zelf verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Actieve betrokkenheid bij het onderwijs juichen we dan ook toe. Al onze aios zijn lid van de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen (LOVAH), de organisatie die de belangen van huisartsen in opleiding behartigt.

​​​​​​
Kiezen voor de toekomst

​Kiezen voor de Huisartsopleiding UMCG in Groningen of Zwolle is een keuze voor een goede toekomst. In onze regio is een ruime keuze om op zeer verschillende manieren huisarts te zijn; als solist, in een groepspraktijk, in de stad of op het (verstedelijkte) platteland. Door hier de opleiding te doen en stages te lopen, leer je niet alleen het gebied kennen, maar is er ook een grote kans op een baan na het afronden van de opleiding. In de tussentijd ben jij verzekerd van een goede opleiding in een prettig en veilig leerklimaat met enthousiaste groepsbegeleiders en opleiders.

Contact

Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail aan dr. W. (Wim) Drenthen, plaatsvervangend hoofd en docent. Hij kan je meer vertellen over (toekomstige) vacatures en de procedure.