Innovatief opleiden met leerafdelingen

Studenten leren met én van elkaar
Studenten leren met én van elkaar
Het opleiden van voldoende verpleegkundigen en andere zorgprofessionals is een van de grootste uitdagingen van de zorg. Nu al zijn er tekorten en de vraag naar zorg neemt alleen maar toe. Daarom moeten we innoveren. Dat doen we met leerafdelingen. Hier kunnen studenten van mbo, hbo en vervolgopleidingen met elkaar en van elkaar leren op een verpleegafdeling.

Leerafdelingen: meer tijd en focus

Drukke diensten, complexe zorg en dan ook nog studenten begeleiden. In de oude manier van opleiden werd de druk voor veel werkbegeleiders te groot: het ontbrak hen aan tijd om studenten goed te begeleiden. Op een leerafdeling is er voldoende tijd voor en focus op goede begeleiding. Het maakt begeleiders én studenten enthousiast. Ook het leren met andere studenten werkt heel fijn. Daarnaast is de docent van de opleiding beter betrokken bij de praktijk en is de rol van de praktijkopleider erg belangrijk geworden.

Alles over leerafdelingen in het UMCG

Wat is een leerafdeling precies en hoe start je een leerafdeling? Wat zijn de ervaringen met leerafdelingen in het UMCG en wat weten we uit onderzoek en literatuur wat werkt en wat niet? Dat en meer lees je op deze pagina's.

Meer weten?

Pepijn vertelt je graag meer!

Pepijn Roelofs
Universitair docent