In M2 loop je vier weken stage in een huisartsenpraktijk en heb je per week één dagdeel een terugkomdag en op woensdagmiddag verplicht onderwijs.
Het coschap bij de huisartsgeneeskunde is verbredend, afwisselend, zelfstandig en ontzettend leerzaam. Je kunt zelf consulten voeren, lichamelijk onderzoek doen en beleid bepalen (in overleg met je begeleidend huisarts natuurlijk). Je denkt breed, leert veel DD’s paraat te hebben en je bepaalt wie je wel en niet doorverwijst: een introductie in het pluis- en niet-pluisgevoel.
Wat wordt er van me verwacht?
Hetzelfde als in elk ander coschap: eigen inzet, assertiviteit, een juiste consultvoering en een gedeelte zelfstudie ter voorbereiding van een consult dat je straks zelf gaat doen.
Hoe kan ik me het beste voorbereiden
Lees het stageboek voor de coassistent en maak de entreetoets. Verder is het goed om je in te lezen in veelvoorkomende klachten binnen de huisartsenpraktijk. Dit is vooral handig tijdens het coschap, als je weet met welke klacht een volgende patiënt komt. Bekijk daarvoor de NHG-standaarden!
Is het ook mogelijk dit coschap in het buitenland te doen?
Dit is afhankelijk van je M2-affiliatie. In principe is het niet mogelijk om stages in het buitenland te doen, tenzij je affiliatie je hierin wil ondersteunen. Als je hier geïnteresseerd in bent, neem dan contact op met je begeleider bij je M2-affiliatie.
Hoe wordt het coschap ontvangen onder coassistenten?
Het coschap van de huisartsgeneeskunde wordt ontzettend goed gewaardeerd door coassistenten. Andere specialismen zijn jaloers op deze hoge waardering. Twee redenen voor de hoge waardering zijn de een-op-een-begeleiding door de huisarts waar je je stageloopt en de tijd die huisartsen nemen voor een coassistent.