Medewerker operatieve vaardigheden (MOV)

Periode:
Soort cursus:
Opleiding

Een operatie is een teamprestatie! Als medewerker operatieve vaardigheden (MOV) maak jij deel uit van dat team. Je bent werkzaam op een polikliniek/dagbehandelingscentrum of een operatiekamer en voert medische ondersteunende taken uit bij laagcomplexe operatieve ingrepen. 

Afhankelijk van de zorginstelling waar je werkzaam bent staat Laagcomplex omlopen en Laagcomplex instrumenteren bij specialismen zoals Algemene chirurgie, Orthopedie, Gynaecologie, Urologie, KNO en Plastische chirurgie centraal.

Daarnaast biedt deze leerroute mogelijkheden om door te groeien naar functies als Medewerker operatieve zorg of Operatieassistent.

De bouwstenen voor de CZO erkende medisch ondersteunende opleidingen zijn EPA’s. EPA staat voor Entrustable Professional Activity, dat wil zeggen een: ‘toe te vertrouwen beroepsactiviteit’. Deze beroepsactiviteiten zijn beschrijvingen van het dagelijks werk van een zorgprofessional binnen een bepaalde context. Door EPA's als basis te gebruiken ontstaan er flexibele leerroutes, omdat niet iedere praktijk hetzelfde is. Daardoor kunnen zorgorganisaties professionals flexibel inzetten om in te spelen op de veranderende zorgvraag en wisselende capaciteitsbehoefte. Hierdoor zijn zorgorganisaties én professionals klaar voor de zorgvraag van morgen.

 • Doel

  Na het succesvol afleggen van deze leerroute heb je de benodigde EPA’s toevertrouwd gekregen:

  • MO-FO-1 Opvangen en begeleiden van de zorgvrager en zijn naasten/ begeleider
  • MO-OA-MOZ-1 Klaarzetten en controleren van medische hulpmiddelen voor laagcomplexe operatieve zorg
  • MO-OA-MOZ-2 Bedrijfsklaar maken van de OK voor laagcomplexe operatieve zorg
  • MO-OA-MOZ-3 Controleren, interpreteren en registreren van gegevens in het (patiënten) registratiesysteem
  • MO-OA-MOZ-4 Aansluiten en bedienen van medische apparatuur bij laagcomplexe operatieve zorg
  • MO-OA-MOZ-5 Verzorgen en registreren van patiëntmateriaal voor onderzoek bij operatieve zorgsituaties
  • MO-OA-MOZ-6 Coördineren van zorg en uitvoeren van omloopwerkzaamheden perioperatief in laagcomplexe zorgsituaties
  • MO-OA-MOZ-7 Coördineren van zorg en uitvoeren van instrumenteel technische/ assisterende werkzaamheden perioperatief in laagcomplexe zorgsituaties
  • MO-OA-MOZ-8 Participeren in, uitvoeren en registreren van perioperatieve overlegmomenten bij laagcomplexe operatieve zorgsituaties

  Het opleidingsstelsel waarvan dit onderwijs deel uitmaakt is vormgegeven in het project CZO Flex level.

 • Erkenning

  Indien de zorginstelling waar je werkzaam bent erkend is door het CZO, kunnen de benodigde EPA’s (MO-FO-1 en MO-OA-MOZ 1 t/m 8) apart worden gecertificeerd. Meer informatie vind je op de website van het CZO.

 • Toelating

  Je combineert  leren en werken. Je kunt de leerroute daarom uitsluitend volgen als je in dienst bent van een zorginstelling en daar bent aangesteld als zorgprofessional, bijvoorbeeld als doktersassistent of verpleegkundige.

  Kosten

  Deelname aan de leerroute kost € 4.010,- per persoon.

  Inschrijving

  Deelname aan deze leerroute is aan een minimum en een maximum aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. 

 • Over ons onderwijs
  Onderwijs is volgens het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden een gezamenlijke verantwoordelijkheid van student, docent en de praktijk waarin de student werkt en leert. Meer over:  wat wij belangrijk vinden in het onderwijs 

  Meer weten?
  Neem contact op met de Onderwijsadministratie.

  Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  School of Nursing & Health | Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
  (t) 050 - 36 17013 (e) [email protected]