Medewerker operatieve zorg (MOZ)

Datum:
DATUM NOG NIET BEKEND
Soort cursus:
Opleiding

Een operatie is een teamprestatie. Als medewerker operatieve zorg maak je deel uit van dat team. Je voert medisch-ondersteunende handelingen uit. Je kunt drie verschillende functies hebben: je bent omloop, je instrumenteert of je assisteert. Het vak vergt veel kennis van verschillende specialismen, zoals Algemene chirurgie, Orthopedie, Gynaecologie, Urologie en KNO en de daarbij behorende operatietechnieken. Je maakt kennis met allerlei operatietechnieken. Een mooi beroep op het snijvlak van techniek en zorg.

  • Doel

    De beroepsroute leidt je op tot medewerker operatieve zorg. Na afloop van de opleiding beschik je over de kwalificaties zoals die zijn vastgelegd door het College Zorg Opleidingen (CZO).

    Duur

    De opleiding duurt twee jaar. Je volgt zelfsturend een praktijkroute afgewisseld met theoriedagen aan de hand van professionele beroepsactiviteiten (Epa's).

    De theoretische opleiding wordt verzorgd door het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden. De praktijkopleiding krijg je binnen het operatiecentrum waar je werkzaam bent.

  • Programma

    De beroepsroute duurt twee jaar. Je combineert  leren en werken. Je kunt de beroepsroute daarom uitsluitend volgen als je in dienst bent van een ziekenhuis en daar bent aangesteld als leerling-operatieassistent.

    Kenmerken van de beroepsroute medewerker operatieve zorg
    Je kunt de beroepsroute uitsluitend volgen als je in dienst bent van een ziekenhuis en daar bent aangesteld als student-medewerker operatieve zorg.
    Je volgt zelfsturend een praktijkroute aan de hand van professionele beroepsactiviteiten (Epa's).
    De Epa’s kunnen  in 2,5 jaar worden behaald. De praktijkbegeleider, de werkbegeleider en de docent structureren, coachen en ondersteunen je in het leerproces. Van jou als student wordt een actieve rol verwacht.

    De locaties waar je gaat werken aan de EPA’s
    Het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden waar bijvoorbeeld lesbijeenkomsten en vaardigheidstrainingen door onder andere artsen en collega’s uit de praktijk worden verzorgd.
    Het OKC, operatiekamercomplex, van het ziekenhuis of de samenwerkende ziekenhuizen waarvoor je bent geselecteerd om de beroepsroute te volgen.

    Wil je meer weten over de beroepsroute, het werken met EPA’s, welke tools er zijn om de voortgang van de beroepsroute te monitoren, op welke wijze je kennis en vaardigheden kunt opdoen: lees dan verder op de website van Zorg voor het Noorden.

    Erkenning

    De beroepsroute medewerker operatieve zorg is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO).

  • Toelating

    Om te kunnen deelnemen aan de beroepsroute moet je aangenomen zijn als student medewerker operatieve zorg. Daarnaast moet je beschikken over:

    • een HAVO-diploma (bij voorkeur profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek), of
    • een MBO-diploma niveau 4, of
    • een diploma van een opleiding Verpleegkunde

    Kosten

    Deelname aan de opleiding kost € 15.580,- per persoon. De kosten worden in de regel betaald door het ziekenhuis waar je werkt.

    Inschrijving

    Inschrijving is nog niet mogelijk. Heb je interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar: [email protected], dan informeren wij je zodra je je kunt inschrijven.

    Deelname aan deze leerroute is aan een minimum en een maximum aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. 

    LET OP: je moet eerst solliciteren naar de functie van student medewerker operatieve zorg. Als je bent aangenomen kun je je inschrijven voor deze opleiding. Deelname aan deze opleiding is aan een maximum aantal (5) gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.

  • Over ons onderwijs
    Onderwijs is volgens het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden een gezamenlijke verantwoordelijkheid van student, docent en de praktijk waarin de student werkt en leert. Meer over:  wat wij belangrijk vinden in het onderwijs 

    Solliciteren
    Wil je bij het UMCG solliciteren naar de functie van anesthesiemedewerker, houd dan de vacatures in de gaten. Twee keer per jaar vindt er werving plaats.
    Meer informatie: UMCG vacatures onder paramedisch personeel en op Noorderlink . Gedurende de opleiding ontvang je een salaris dat wordt vastgesteld aan de hand van je vooropleiding en werkervaring.

    Meer informatie:  beroepsroute medewerker operatieve zorg (video)

    Meer weten?
    Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
    Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
    (t) 050 - 36 17013 (e) [email protected]