Onderzoek met simulatie

Simulation based research
Simulation based research
Stel, je wilt een nieuwe operatietechniek onderzoeken, weten hoe je de performance van je team kunt verbeteren of kwantificeren hoe goed iemand opereert. Kortom, je wilt real-life situaties onderzoeken maar liever niet echt op de afdeling? Dan is simulatie het antwoord. 

Wanneer zet je simulatie in?

Om het concreet te maken: je kunt simulatie goed inzetten wanneer je iets wilt onderzoeken, 
  • wat je niet veilig kunt doen in het zorgproces (risico voor patiënt, behandelaar);
  • wat niet voorspelbaar voorkomt  (te lang wachten op een interessante gedraging of patiëntcasus);
  • waarbij je meer controle wilt over de omstandigheden dan mogelijk is op de afdeling (unieke situaties, te weinig ruimte op OK om te filmen/meten, privacy gevoelig).  

Een paar voorbeelden:

  • We testen zaag- en boormallen (drillguides) op Thiels gebalsemde lichamen;
  • We meten ergonomie van de chirug aan voor de ontwikkeling van exoskeletten;
  • We onderzoeken leiderschap in spoedteams met LEARN;
  • We onderzoeken gesprekstechnieken in gesimuleerde overdrachten met faculteit Letteren;
  • We meten stress bij AIOS met het UCP;
  • We testen stressverlagende interventies met psychiaters;
  • We onderzoeken interprofessionele communicatie met de Hanzehogeschool Groningen en met het Martiniziekenhuis Groningen

Waarvoor ga ik naar het Simulation Center?

Onze simulatie experts kunnen je ondersteunen in alle fasen van je onderzoek. Van de start; hoe geef je jouw onderzoek vorm, tot het faciliteren in scenario’s, middelen, ruimte en de evaluatie. Onze kennis van en ervaring met de inzet van simulatie, verschillende scenario’s en onze simulatoren staan tot je beschikking.
 

Specifieke kennis 

We onderzoeken meetbare en beïnvloedbare aspecten van presteren (linken naar Onderzoek naar simulatie) simulation). Deze kennis zetten we in om een nieuwe ingreep te optimaliseren, te meten aan performance (bijvoorbeeld voor selectie van talentvolle AIOS). Dankzij onze simulatoren hebben we veel inzicht in objectieve maten voor performance. Zo kun je op een simulator goed kwantificeren hoe iemand opereert, terwijl dit op de OK zelf moeilijker is. We zijn ervaren in het maken van scenario’s voor stress- of gedragsonderzoek, communicatie, human factors. 


Kennis delen en vermeerderen 

Onze experts hebben een groot netwerk in het simulatieveld dat jou (en ons) verder kan ondersteunen en waarin we kennis verdiepen. We nemen samen deel aan congressen en organiseren bijeenkomsten voor onze community. 


Ja, ik wil! en dan?

We starten altijd met een intakegesprek, waarin we de vraag verhelderen, verkennen welke ondersteuning en advies we kunnen bieden en of er kansen zijn voor gezamenlijk onderzoek. We vragen altijd om een onderzoeksprotocol. We proberen inzichtelijk te maken wat de concrete doelen en benodigdheden voor de simulatie zijn. Wat is er de gewenste simulatie, wat hoop je te kunnen zien?
 

Niet zelf onderzoeken maar wel bijdragen?

Ook dan ben je van harte welkom bij het Simulation Center. We staan open voor studenten en onderzoekers die graag willen ondersteunen bij bestaande projecten. Ook gaan we graag samenwerkingen aan met industrie, onderzoekers, ontwikkelaars. 

Contact

Overweeg je om simulatie in te zetten voor jouw onderzoek, of wil je bijdragen aan onderzoek met simulatie? Laurens gaat graag met je in gesprek.  

Simulation Center
UMCG