De master geneeskunde combineren met een promotieonderzoek in het UMCG én in het STZ ziekenhuis Isala? Niet direct de ambitie van Joni Nijveldt. Althans, tot voor kort. Want het enthousiasme van de chirurgen in de operatiekamer in het Isala werkte zó aanstekelijk dat ze in haar derde masterjaar is gestart met een gezamenlijk MD/PhD-traject.
Joni Nijveldt combineert haar master geneeskunde met een promotieonderzoek in het UMCG én het Isala ziekenhuis

Het UMCG kent al jaren een succesvol MD/PhD-programma, waarbij studenten tijdens de masterfase tegelijkertijd een promotietraject doorlopen. Nieuw hierin is het gezamenlijk MD/PhD-programma met partnerziekenhuis Isala, waarvoor jaarlijks 5 plekken beschikbaar zijn. 

Geïnspireerd in de operatiekamer 

Student geneeskunde Joni Nijveldt is een van de eersten in het gezamenlijke promotieprogramma. Dat was geen vooropgezet plan: 'Tijdens mijn tweede coschap bij chirurgie in het Isala Ziekenhuis lieten de chirurgen zo goed zien hoe belangrijk de chirurgie is in de multidisciplinaire behandeling van borstkanker, dat ik daar heel enthousiast van werd.' Onder leiding van chirurg-oncologen Maarten Beek en Anne Brecht Francken ging Joni met verschillende onderzoeken meedoen. 

Van coschap naar promotie

'Chirurg-oncoloog Wendy Kelder van het Martini Ziekenhuis en UMCG zocht voor een landelijke databasestudie een wetenschapsstudent. Hieruit ontstond het idee van een gezamenlijk MD/PhD-programma en bleek dat we hiervoor een aanvraag konden indienen', vertelt Joni. In maart 2024 is ze als een van de eersten gestart met het gezamenlijk MD/PhD-programma. 

Ingrepen bij borstkanker voorkomen

Onder leiding van chirurg-oncologen Schelto Kruijff (UMCG), Anne Brecht Francken (Isala) en Wendy Kelder (Martini Ziekenhuis/UMCG) doet Joni nu onderzoek naar het gebruik van fluorescentiebeeldvorming, samen met PhD-student Bas Keizers. 'Bij een borstsparende operatie voor borstkanker kan het zijn dat de tumor niet geheel wordt verwijderd. In dit onderzoek dienen we enkele dagen voor de operatie een fluorescente tracer toe, een soort lichtgevende stof die naar de tumorcellen gaat. Op basis van de beelden die wij zien, proberen we al tijdens de operatie te bepalen of de tumor volledig is verwijderd. Dit doen we om aanvullende behandeling te voorkomen.' 

Joni werkt nu een jaar lang aan deze klinische studie. In 2025 hoopt ze haar oudste coschap af te ronden, dan is ze afgestudeerd arts. Eind 2026 rondt ze haar promotietraject af. Wat Joni daarna wil gaan doen? ‘Zo ver kijk ik nog niet vooruit. De uitdaging en afwisseling die onderzoek biedt, bevalt me wel. Wie weet wat de toekomst brengt.’

Investeren in onderzoek en onderwijs

Sinds 2022 ontvangt het UMCG aanzienlijke financiering uit het nationale sectorplan voor Medische en Gezondheidswetenschappen. Deze investering is gericht op het versterken van het fundament van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs door onder andere het creëren van extra banen en vaste aanstellingen. Samen met andere UMC's en partners in de regio levert het UMCG een belangrijke bijdrage aan cruciale thema's, zoals preventie en het vertalen van (fundamenteel) onderzoek naar praktische toepassingen. Het gezamenlijke MD/PhD-programma met partner-ziekenhuis Isala is hier een voorbeeld van.