Het is zaterdagavond 23 december als ik, UMCG-collega en verslaggever Sophie, met de auto naar Hoofdstation Groningen rijd. Het is donker en regenachtig; typisch Nederlands kerstweer. Brian, onderzoeker op de afdeling Pathologie in het UMCG, wacht op mij bij de parkeerplaats. Samen rijden we naar onze host van vanavond in Ten Boer, waar we zijn uitgenodigd voor Xmas Connect.

De RUG en het UMCG organiseren elk jaar Xmas Connect: medewerkers kunnen zich aanmelden om in de weken rondom kerst internationale studenten en onderzoekers thuis te ontvangen voor een etentje. Een leuke, laagdrempelige manier om een buitenlandse student een gezellige avond te bieden, ver weg van thuis.

Van Ghana tot Ten Boer

Roelie (38) ontvangt ons hartelijk in haar pas gerenoveerde huis. Ze is jaren geleden voor haar opleiding tot anesthesioloog verhuisd naar het noorden. De rust, ruimte en Groningse nuchterheid bevallen haar goed. Naast haar baan als anesthesioloog in het UMCG, werkt Roelie als Medisch Manager Ambulancezorg Groningen en coacht ze studenten die beginnen aan hun coschappen. Dat zij ons naast haar drukke baan wil ontvangen voor Xmas Connect, zegt veel over haar en haar gastvrijheid.

Oekraïne, Duitsland, Zweden, Nederland

Terwijl de kerstmuziek op de achtergrond speelt, schuiven Brian (29) en ik aan een feestelijk gedekte tafel aan. Brian komt uit Ghana en heeft vanwege zijn geneeskundestudie al op verschillende plekken in Europa gewoond. Zes jaar in Oekraïne, daarna voor zijn International Master in Innovative Medicine (IMIM) naar Duitsland, Zweden en Nederland. Momenteel bestudeert hij extracellulaire blaasjes bij COPD-patiënten.

Driegangenmenu

Roelie heeft een driegangenmenu gemaakt, bestaande uit zelfgemaakte soep, quiche met salade en een heerlijk dessert van frambozen, mascarpone en limoen. Tussendoor komt de 21-jarige rode kater Pepsi regelmatig even buurten. Het voelt als een etentje met vrienden.

Kerst met 30 graden

Brian vertelt dat in Ghana kerst op traditionele wijze wordt gevierd, maar wel met 30 graden. Hij viert kerst dit jaar samen met zijn huisgenoot bij zijn huisbaas, die toevallig ook uit Ghana komt. Een typisch Ghanees kerstgerecht is ‘jollof rice’ dat bestaat uit langkorrelige rijst, tomaten, pepers, uien, kruiden en andere groenten of vlees in één pot. Het gesprek kabbelt voort en Brian vertelt over hoe hij heeft leren fietsen. Voordat hij naar Groningen kwam, had hij dit nog nooit eerder gedaan. In eerste instantie durfde niemand het hem te leren, daarom voelde Brian zich genoodzaakt om een oproepje op Reddit te plaatsen. Een dappere Kroaat durfde het aan en tegenwoordig fietst Brian al zijn vrienden er uit.

‘A place to settle down’

Roelie vraagt of Brian het met zijn nomadenbestaan niet lastig vind om nergens een echt ‘thuis’ te hebben. Met zijn moeder in Londen, vader in Qatar en verdere familie in Ghana en verspreid over de wereld, is er niet één duidelijk thuisfront. Brian vertelt dat hij zich over een paar jaar hoopt te settelen, zodat hij een thuis heeft. ‘A place to settle down.’ Tot die tijd draagt de moderne technologie gelukkig bij aan het in contact staan en blijven met zijn familie.

Elkaars cultuur leren

Na een gezellige avond en een laatste aai voor kat Pepsi, is het tijd om terug te gaan naar de stad. Leren van elkaars cultuur, luisteren naar verhalen over vrienden en familie, een heerlijk kerstdiner… Het was een bijzonder mooie avond.