Interview Laurine van der Wal

“Ik wil graag bezig blijven met wetenschap”
“Ik wil graag bezig blijven met wetenschap”
De 30-jarige Laurine van der Wal is aioto bij de Huisartsopleiding UMCG. Na haar afstuderen als basisarts werkte ze eerst in het ziekenhuis, in de psychiatrie en in een verpleeghuis. “De overgang naar de opleiding was daarom best wel wennen. Als basisarts werk je namelijk al heel zelfstandig. Als je dan in opleiding gaat, wordt opeens weer gekeken hoe je dingen doet.” Laurine heeft inmiddels ook al onderwijs gegeven aan haar mede-aios over wetenschappelijk onderwijs. “Ik heb net wat meer te brengen op dat gebied, maar ik kan ook veel van hen leren. Ik krijg hele goede vragen van ze die me aan het denken zetten.”

Hartfunctie na borstkanker

Laurine gaat met haar promotieonderzoek verder waar een andere aioto is gestopt. Ze doet onderzoek naar de langetermijneffecten van de behandeling van borstkanker. De eerste periode was ze vooral bezig met regelwerk en het begeleiden van masterstudenten Geneeskunde. De vrouwen die jaren geleden hadden meegedaan aan het eerste onderzoek, moesten nu allemaal worden opgespoord en opnieuw worden uitgenodigd voor een echo. In de loop van volgend jaar hoopt Laurine alle data binnen te hebben. Ze heeft dan nog twee keer 8 maanden onderzoekstijd om zich hierover te buigen.

Belang van onderzoek

Het nieuwe hoofd van de onderzoeksvakgroep huisartsgeneeskunde Marco Blanker draagt volgens Laurine erg uit hoe belangrijk onderzoek is voor de toekomst van het huisartsenvak. “Er gaat veel geld naar projecten in het ziekenhuis. Onderzoek in de huisartsgeneeskunde is minder populair, terwijl een groot deel van de zorg daar plaatsvindt. Ik vind het erg belangrijk dat Marco zich hier hard voor maakt, want het huisartsenvak staat al onder druk. En dat is jammer, want door huisartsen blijft de zorg betaalbaar. Niet iedereen kan doorgestuurd worden naar het ziekenhuis.”

Met de patiënt

Laurine ziet het als taak van de huisarts om patiënten en hun families te leren kennen. “Zodat je ziet waar je op in kunt spelen. Als je echt een goede band hebt met een patiënt kan je een beter persoonlijk behandelplan opstellen. Dat maakt het vak leuker, want je kijkt samen met de patiënt wat passende zorg is. Ik vind het heel goed om te zien dat basisartsen ook steeds meer aan de slag kunnen in een praktijk. Zo kunnen ze enthousiast worden gemaakt voor het vak, maar kunnen we ook goede zorg blijven leveren. Patiënten kunnen sneller terecht en zo blijven we toegankelijk.”

Blijven onderzoeken

De aioto-trajecten zouden beter gepromoot kunnen worden volgens Laurine. “Het is echt een kans om jezelf te ontwikkelen voordat je huisarts wordt. Ik kwam er zelf bij toeval achter dat er een vacature was en had echt mazzel dat het zo’n leuk project was. Ik ben begonnen met anderhalf jaar onderzoek en in september 2023 gestart met de opleiding Huisartsgeneeskunde. De afwisseling van onderzoek doen en de Huisartsopleiding is erg leuk. Ik wil na mijn afstuderen sowieso aan de slag als huisarts en ik hoop dat er dan ruimte is om op een of andere manier bezig te blijven met wetenschap. En dan wel wetenschap gericht op huisartsen.”
L. van der Wal