Praktijkopleider in de gezondheidszorg

Periode:
T/M
Soort cursus:
Cursus

Heb jij affiniteit met onderwijs? Ben jij betrokken bij de professionele ontwikkeling van studenten of collega’s in de zorg? Wil jij je bekwaamheid als praktijkopleider verder ontwikkelen? Dan is de opleiding tot Praktijkopleider in de gezondheidszorg iets voor jou! 

In deze opleiding leer je hoe je een inspirerend leerklimaat creëert en hoe je jouw positie als praktijkopleider krachtig kunt innemen. Of het nu gaat om het begeleiden van studenten met verschillende opleidingsniveaus en achtergronden of zorgprofessionals in hun ontwikkeling, deze opleiding biedt tools en inzichten die jou ondersteunen. 

 • Doelgroep

  Zorgprofessionals met een opleidingsfunctie/rol. Je bent betrokken op het gebied van begeleiden en coachen van studenten/leerlingen/werkbegeleiders/medewerkers. 

  Doel

  De opleiding is gebaseerd op het landelijk vastgestelde competentieprofiel van de praktijkopleider.

  Duur

  De opleiding bestaat uit 13 lesdagen. De lessen vinden gemiddeld eens in de drie weken plaats.

  Studiebelasting
  De totale zelfstudietijd, naast de lessen, bedraagt gemiddeld 424 uur. Per les is er een gemiddelde studiebelasting van 6 uren. Waarbij voor het kwaliteitsopdracht nog 24 uren extra zijn opgenomen. De studiebelasting is sterk afhankelijk van je voorkennis en leertempo. 
   

 • Programma

  Cursusdata
  19 september 2024
  9 oktober 2024
  4 november 2024
  25 november 2024
  16 december 2024
  6 januari 2025
  28 januari 2025
  29 januari 2025
  4 februari 2025
  5 februari 2025
  25 februari 2025
  18 maart 2025
  8 april 2025
  5 juni 2025

  Als praktijkopleider in de gezondheidszorg ben je verantwoordelijk voor het praktijkleren op jouw afdeling. Dit geldt voor zowel studenten als zorgprofessionals. Deze opleiding legt de nadruk op het versterken van jouw professionele capaciteiten en biedt een diepgaand inzicht in de kernaspecten van jouw rol. 

  Bij ons is het competentieprofiel de leidraad die als een rode draad door de opleiding loopt. Hierbij staat centraal dat je niet alleen je eigen rol als praktijkopleider begrijpt, maar ook een heldere visie ontwikkelt en jezelf effectief positioneert binnen de organisatie en maatschappelijke ontwikkelingen.

  De opleiding behandelt een reeks essentiële onderwerpen die jouw vaardigheden als praktijkopleider verder zullen versterken:
  •    het profileren als professionele beroepsbeoefenaar
  •    de rol van de praktijkopleider binnen de organisatie
  •    methodisch begeleiden van beoordelingsprocessen
  •    gedegen methodieken en didactiek voor begeleiding
  •    verfijning van communicatieve vaardigheden en coachingsvaardigheden
  •    intervisiemethoden voor een versterkte professionele samenwerking
  •    vaardigheden in verandermanagement
  •    het stimuleren van innovatie en ontwikkeling binnen je eigen afdeling

  Tijdens deze opleiding vergaar je niet alleen actuele kennis, maar ontwikkel je ook methodische vaardigheden om studenten, werkbegeleiders en andere zorgprofessionals effectief te kunnen begeleiden en coachen. Bovendien leiden we je op om constructieve bijdragen te leveren aan het oplossen van samenwerkingsuitdagingen. Bereid je voor op een dynamische en diepgaande leerervaring die je professionele groei als praktijkopleider zal versterken.

  Locatie
  Onderwijscentrum UMCG

  Toetsing

  Gedurende de opleiding zijn er meerdere toetsingsmomenten:

  Video-opdracht
  In een video opdracht laat je jouw communicatieve vaardigheden zien.

  Portfolio
  Dit is een gestructureerde verzameling van bewijsstukken, reflecties en onderbouwingen, waarin je kunt aantonen hoe je je hebt ontwikkeld in verschillende competenties van de opleiding. 

  Adviesrapport
  Je maakt een adviesrapport voor de eigen praktijk. Aan de hand van een gesignaleerd ‘knelpunt, welke relevant is voor het opleiden in de praktijk, wordt een analyse uitgevoerd. 

  CGI gesprek
  Tijdens dit gesprek krijg je de gelegenheid om bewijsstukken te onderbouwen en te reflecteren op je competentieontwikkeling.

  Accreditatie

  Deze opleiding is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online Kwaliteitsregister.

 • Toelating

  Je bent in het bezit van een diploma van één van de volgende opleidingen:

  • Verpleegkunde (mbo of hbo)
  • Welzijnszorg (mbo of hbo)
  • Operatieassistent
  • Anesthesiemedewerker
  • Radiologisch laborant of MBRT.

  Daarnaast ben je minimaal één jaar werkzaam in de zorg, heb je onderwijs in je takenpakket en beschik je over faciliteiten om praktijkopdrachten uit te voeren. Als je de cursus ‘Werkbegeleiding’ van het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden hebt gevolgd is dat een pré. Het niveau van de opleiding is post-hbo.

  Intakegesprek
  We streven naar de ideale pasvorm voor jouw behoeften en doelen. Daarom bieden we standaard een intakegesprek aan voor iedereen die interesse toont in deze opleiding of zich wil aanmelden. Dit gesprek is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je met vertrouwen kunt beslissen of deze opleiding perfect aansluit bij jouw ambities als praktijkopleider. Samen verkennen we hoe deze opleiding jou kan ondersteunen op jouw weg naar succes in de gezondheidszorg.

  Kosten

  Deelname aan deze opleiding kost € 3.760,- per persoon, inclusief boeken. Voor UMCG-medewerkers geldt dat deelnamekosten ad € 3.760,- worden gefinancierd uit het Stagefonds. Kosten onder voorbehoud.

  Inschrijving

  Om personeelsbeleid en opleidingscapaciteit op elkaar af te stemmen maken we gebruik van een reserveringssysteem. Wil je een plek reserveren? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Je ontvangt na afstemming een link om je in te schrijven. Deelname is aan een minimum en maximum aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.
   

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  School of Nursing & Health | Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
  (t) 050 - 36 17013 (e) [email protected]