Omgaan met grensoverschrijdend gedrag en agressie (UCP)

Datum:
MEERDERE DATA
Soort cursus:
Cursus

Verbale en fysieke agressie op het werk. Het is niet aan de orde van de dag maar komt toch meer voor dan we zouden willen. In deze training leer je om gaan met agressief of grensoverschrijdend gedrag van patiënten, familie of collega’s. Dat kan fysiek agressief gedrag zijn, maar ook intimiderend, dreigend, boos of seksistisch gedrag. Agressief of grensoverschrijdend gedrag went nooit, maar je kunt wel leren er mee om te gaan. Hoe houd je controle over jezelf en de situatie? Dat staat centraal in deze training.

 • Doelgroep

  UCP-medewerkers

  Doel

  Na het volgen van de training kun je:

  • benoemen wat agressie is en welke verschillende vormen van agressie je meemaakt
  • benoemen wat dit gedrag met je doet.
  • met collega’s van andere afdelingen ervaringen uitwisselen en op basis van die uitwisseling vaststellen welk gedrag toelaatbaar is en waar de grens ligt
  • herkennen hoe je om gaat met conflicten in je werk
  • handelend optreden in praktische situaties
  • benoemen welke ondersteuning je nodig hebt van je leidinggevende in het omgaan met agressie
 • Programma

  Basistraining nieuwe UCP-verpleegkundigen (3 dagen)
  Deze basistraining is voor nieuwe UCP-verpleegkundigen die beroepsmatig contact hebben met opgenomen patiënten. Na afloop van de training kun je regie herkrijgen en behouden, in situaties waarbij agressie ontstaat en escalatie dreigt.

  Herhalingstraining (1 dag)
  Deze 1-daagse herhalingstraining is voor UCP-verpleegkundigen. Na afloop van de training ben je weer bij ten aanzien van het regie herkrijgen en behouden, in situaties waarbij agressie ontstaat en escalatie dreigt. Het middagdagdeel is voor UCP-verpleegkundigen die werkzaam zijn in een klinische setting én voor medewerkers van de beveiliging. Na afloop van de cursus kun je je bevrijden uit situaties waarbij je door één persoon wordt vastgegrepen en kun je een persoon met behulp van vier collega’s fysiek zo begeleiden, dat deze zichzelf en anderen geen fysieke schade kan toebrengen. Tijdens de training gaan we in op de aanleiding en noodzaak tot fysiek ingrijpen, en ga je met de fysieke vaardigheden aan de slag.

  Herhalingstraining voor overige disciplines (ochtend)
  Deze training is voor UCP-medewerkers die niet werkzaam zijn in een klinische setting. Na afloop van de training ben je weer bij ten aanzien van het regie herkrijgen en behouden, in situaties waarbij agressie ontstaat en escalatie dreigt.

  Trainingsdata
  Een overzicht van de trainingsdata vind je in het LMS.

  Locatie
  Onderwijscentrum UMCG

  Accreditatie

  Deze training is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register. 

 • Kosten

  De kosten voor deelname worden gefinancierd door het UCP.

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  School of Nursing & Health | Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
  (t) 050 361 9208 (e) [email protected]

  Deze training voor je eigen praktijk, afdeling of team? Dat kan, de training kan ook op maat georganiseerd worden. Jouw eigen praktijk en vraagstelling staat centraal en -indien gewenst- komen we naar jouw eigen locatie. Meer informatie hierover vind je elders in ons aanbod.