Transparate banner

“Dit was voor mij een perfecte plek, waar ik vervolgens ben blijven hangen"

Anouar Arabou, student Geneeskunde, over Simulation Center UMCG
Anouar Arabou, student Geneeskunde, over Simulation Center UMCG

Een van de onderdelen van de opleiding is een stage in het tweede jaar. Via een van de intensivisten kwam ik -samen met een medestudent- in contact met Laurens Reinke, hoofd van het Simulation Center. Vervolgens zijn we beiden begonnen bij het Simulation Center.Aan het woord: Anouar Arabou, tweedejaars student Geneeskunde over het Simulation Center:

"In eerste instantie was het de bedoeling om een week mee te kijken met verschillende trainingen en daarvan te leren. Dit was voor mij een perfecte plek waar ik vervolgens ben blijven hangen. Laurens had de wens is om een studententeam op te richten: enthousiaste studenten die het leuk vinden om te helpen binnen het Simulation Center. Dat is iets waar we nu nog mee bezig zijn en waar ik graag onderdeel van ben.  

Het studententeam 

Inmiddels zijn mijn medestudent en ik vaak in onze eigen tijd in het Simulation Center om trainingen bij te wonen en waar nodig te helpen. Eens per maand krijgen we een overzicht van alle trainingen en checken we wat wel of niet past binnen ons rooster. Het doel is dus om dit te vergroten en structureel te maken: een studententeam die het Simulation Center komt ondersteunen. Wij dienen als een soort proefmodel om te kijken waar studenten kunnen helpen en ondersteunen. We zitten nu in een soort pilot fase. 

Elk aspect van het ziekenhuis 

Het opzetten van het studententeam is dus ons hoofddoel, maar ik maak graag van de gelegenheid gebruik om mee te kijken met alle verschillende trainingen en simulaties die er zijn. Dit is echt enorm breed: elk aspect van het ziekenhuis komt wel ergens naar voren. Zo heb ik zelfs mogen werken met een simulatie met een Da Vinci operatierobot: een apparaat met vier mechanische armen die je bedient met een console. Via een vergroot 3D beeld kun je de operatie uitvoeren. Ook het simuleren van kijkoperaties in de buik en een training van Defensie waarbij ze een intubatie in een militaire setting naspelen vond ik zeer interessant en leerzaam. Je kunt eigenlijk van elke casus wel wat leren. Daarnaast zijn er ook een hoop interessante teamtrainingen zoals de KBS/ICV of de ALS (advanced life support) trainingen.  

Oefenen en verbeteren 

Voor mij is simulatie een veilige omgeving om te oefenen en je skills te verbeteren. Je kunt nieuwe toepassingen proberen en het geeft je de mogelijkheid tot ontwikkelen en specialiseren. Dit is ook goed voor je vertrouwen en zorgt ervoor dat je minder nerveus bent als je in keer in een echte situatie terecht komt. 

Betere zorg voor de patiënt 

Ik denk dat het Simulation Center enorm veel kan betekenen voor iedereen binnen het UMCG. Studenten en medewerkers in opleiding hebben er baat bij. Maar ook de opleiders en de medewerkers van het Simulation Center: iedereen leert er, vaak vooral van elkaar. Ook voor onderzoekers is het interessant. Ze kunnen bijvoorbeeld onderzoeken hoe professionals reageren in stressvolle situaties. Het Simulation Center is een plek waar samenwerkingen worden versterkt, een verbindende factor tussen afdelingen. En uiteindelijk betekent dit ook een betere zorg voor de patiënt.”

Lees meer over Simulation Center UMCG