De 25-jarige Veerle Lantinga werkt al zo'n 2,5 jaar als orgaanperfusionist in het UMCG. Een opleiding voor dit beroep bestond toen nog niet. Sterker nog: Veerle heeft zelf de nieuwe postdoctorale opleiding opgezet. 'Daarvoor brachten we alle experts op het gebied van orgaanperfusie bij elkaar. Hun expertise vormt nu de basis voor vakken binnen de opleiding tot orgaanperfusionist.’

Orgaanperfusie is een manier om een donororgaan te bewaren. In plaats van dat je het orgaan afkoelt en in een zak met ijs stopt, wordt het met orgaanperfusie aan een machine gelegd die de functies van het menselijk lichaam nabootst. Daarmee kan de kwaliteit van een orgaan worden verbeterd en de bewaartijd worden verlengd. Ook kan een orgaan dankzij orgaanperfusie worden getest. Zo is het niet alleen mogelijk om meer, maar ook betere organen te transplanteren en wordt de slagingskans van de transplantatie vergroot. 

Vijftig extra levers getransplanteerd dankzij orgaanperfusie

‘Vroeger werd van veel donororganen gedacht dat het risico op complicaties na de transplantatie te hoog zou zijn om het orgaan te transplanteren’, vertelt Veerle. ‘Dat kunnen we nu ondervangen door een orgaan buiten het lichaam te testen.’ Vaak blijkt het orgaan tijdens deze onderzoeken alsnog goed genoeg te functioneren en kan het dus veilig worden getransplanteerd. ‘Tot een paar jaar geleden hadden we deze hoog-risico organen niet durven te transplanteren. Nu we de organen vooraf goed kunnen testen, kunnen we een zorgvuldige selectie maken van organen die toch geschikt zijn om te transplanteren.’ De resultaten liegen er niet om: dankzij het orgaanperfusieprogramma in Groningen zijn er sinds 2017 al bijna vijftig extra levers getransplanteerd.

Multidisciplinaire samenwerking;

Orgaanperfusie is volgens Veerle bij uitstek een voorbeeld van de hoogcomplexe zorg die het UMCG biedt. Verschillende onderzoeksgebieden en afdelingen komen samen in één tak van de zorg en met de start van de UMCG-opleiding tot orgaanperfusionist in januari 2022 blijft het UMCG zich verder ontwikkelen. Het onderzoek dat we in het UMCG naar orgaanperfusie doen is cruciaal en ligt ten grondslag aan de doorontwikkeling van de techniek. Veerle houdt zich ongeveer de helft van haar werktijd bezig met onderzoek. ‘Bij elke perfusie leren we weer wat nieuws. Door veel te onderzoeken kunnen we nog meer uit de techniek halen dan we nu al doen.’ 

Nog meer organen geschikt maken voor transplantatie

‘Voor de komende jaren hoop ik dat we nog beter in staat zijn om een betrouwbare selectie te maken van goede en slechte donororganen en zo het aantal succesvolle transplantaties verder te vergroten. Mijn ultieme droom? Organen die nu niet geschikt zijn écht kunnen ‘repareren’ en alsnog geschikt maken voor transplantatie. Dat betekent namelijk weer voor iemand op de nog altijd oplopende wachtlijsten een geschikt donororgaan, en daar doen we het voor’, zegt Veerle.