Revalideren is vooral veel trainen en hard werken om je balans te (her)vinden en je loopvaardigheid te herstellen. De geavanceerde technologie van de GRAIL (Gait-Realtime-Analysis-Interactive-Lab) biedt een veilige virtuele omgeving voor looptraining en loopanalyse. Innovatie in revalidatie van het UMCG Centrum voor Revalidatie samen met drie andere revalidatiecentra en het Revalidatiefonds.

Het UMCG Centrum voor Revalidatie helpt mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan de maatschappij. Kunnen lopen is daarbij heel belangrijk. Kinderen met een spasme of volwassenen die een herseninfarct, ernstig ongeluk of amputatie hebben gehad, hebben grote problemen met lopen. Zij bewegen daardoor weinig en kunnen of durven vaak de deur niet uit waardoor ze in een isolement kunnen komen. 

Baanbrekende en effectieve revalidatie

Voor deze mensen is de GRAIL een zeer effectief middel. De GRAIL is een geavanceerde loopband die bewegingen in verschillende richtingen maakt en de bewegingen van de persoon die erop loopt registreert. De band is omgeven door een groot scherm met een virtuele wereld, bijvoorbeeld een bospad of drukke winkelstraat. De virtuele omgeving en de bewegingen op de band zijn volledig geïntegreerd. De patiënt ziet zijn bewegingen terug in de virtuele omgeving. Hij waant zich in die omgeving en focust niet op zijn beperking of pijn, maar op het doel dat hij wil bereiken: over de boomstronk stappen, of de fietser ontwijken. En dat werkt! Hoogleraar revalidatiegeneeskunde Jan Geertzen: ‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat loopherstel op deze manier veel sneller gaat. Patiënten vinden het oefenen in deze veilige omgeving prettig en hebben er plezier in. Dat motiveert vaker te oefenen en over grenzen te gaan. En dat bevordert sneller en beter herstel.’

Voor Noord-Nederland

Om deze innovatieve en effectieve manier van revalideren voor veel Nederlanders bereikbaar te maken, schaffen vier revalidatiecentra dit jaar een GRAIL aan. Naast locatie Beatrixoord van het UMCG Centrum voor Revalidatie zijn dit: Groot Klimmendaal in Arnhem, Revant in Breda en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Het Revalidatiefonds en Militair Revalidatie Centrum Aardenburg in Doorn ondersteunen het samenwerkingsverband. Met plaatsing van een GRAIL op locatie Beatrixoord wordt de GRAIL ook bereikbaar voor mensen in Noord-Nederland. 

Wereldwijd koploper

De GRAIL biedt artsen en fysiotherapeuten een schat aan gegevens om voor de patiënt een nog beter revalidatieprogramma op maat te maken. En onderzoekers kunnen grote stappen vooruit  maken in het wetenschappelijk onderzoek van lopen. In Nederland wordt al veel onderzoek gedaan op dat gebied, Groningen speelt daarbij een belangrijke rol. Met de nieuwe apparatuur wil Nederland wereldwijd koploper worden op het gebied van looponderzoek.

GRAIL officieel in gebruik

De eerste van de vier GRAIL is deze zomer in Beatrixoord geplaatst en wordt 10 september om 16.30 uur officieel in gebruik genomen door Mechteld van der Beld, voormalig directeur van het Revalidatiefonds en grote initiator achter de aanschaf van de vier GRAILs in Nederland. 

Dank aan fondsen

De aanschaf van de GRAILs in het samenwerkingsverband zijn mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Revalidatiefonds, het Fonds NutsOhra en het Dr. C.J. Vaillant Fonds. De Stichting Beatrixoord Noord-Nederland en de Stichting BEA hebben financieel bijgedragen aan de aanschaf van de GRAIL voor het UMCG Centrum voor Revalidatie.