Aioto-vacature: onderzoek naar diabeteszorg bij kwetsbare ouderen

Wil je in de toekomst aan slag als specialist ouderengeneeskunde én draag je graag bij aan de wetenschappelijke onderbouwing van je toekomstige vakgebied? Deze vacature biedt jou de kans om de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te combineren met promotieonderzoek bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg van het UMCG.

Functiebeschrijving

Het onderzoeksproject

Ongeveer 1 op de 5 verpleeghuisbewoners heeft diabetes mellitus. De behandeling van diabetes mellitus is in het algemeen gericht op glycemische controle en cardiovasculair risicomanagement. Bij kwetsbare ouderen raden richtlijnen minder strikte glycemische controle en cardiovasculair risicomanagement aan. Diabeteszorg bij kwetsbare ouderen is echter nauwelijks onderzocht.

Met het onderzoek willen we inzicht verkrijgen in de diabeteszorg voor verpleeghuisbewoners. Daarbij kijken we specifiek naar medicamenteuze overbehandeling, vermindering van medicatie, hypoglycemische episodes, en de organisatie van niet-medicamenteuze diabeteszorg. Dit doen we door middel van een observationeel – en voor Nederland uniek – cohortonderzoek onder verpleeghuisbewoners met dementie.


Wat ga je doen?

Je maakt deel uit van een enthousiast onderzoeksteam. Je bent verantwoordelijk voor de coördinatie en praktische uitvoering van het onderzoek, onder supervisie van de betrokken senior onderzoekers en hoogleraren. Dit omvat o.a. voorbereiding van het onderzoek, werving van deelnemers, een bijdrage aan het verzamelen van gegevens, uitvoering van analyses en rapportage van de resultaten. Tijdens het project bekwaam je je in een verscheidenheid aan onderzoeks- en analysemethoden, resulterend in een academische promotie.

Wat wij vragen

  • Een afgeronde studie geneeskunde.
  • Gelijktijdige sollicitatie voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde bij de Opleiding Ouderengeneeskunde Groningen óf je bent recent gestart met de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde te Groningen.
  • Aantoonbare interesse in kwantitatief onderzoek.
  • Goede communicatieve en organisatorische vaardigheden.

Werkomgeving

Ons onderzoeksteam valt onder de sectie Ouderengeneeskunde van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg van het UMCG.
Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen ons samenwerkingsverband met organisaties voor langdurige ouderenzorg in Noord- en Oost-Nederland, het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG). Je werkt nauw samen met de senior onderzoekers, onderzoeksmedewerkers en vertegenwoordigers van de praktijk, zoals specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten, diabetesverpleegkundigen en cliëntvertegenwoordigers. Daarnaast vormen we vanaf de start van het project een team met onze adviseurs op het gebied van implementatie & innovatie, onderwijs en communicatie. Verder biedt het UMCG tijdens het promotietraject verscheidene cursussen aan om je verder te ontwikkelen als onderzoeker.

Wat wij bieden

  • Een dienstverband voor de duur van het aioto-traject via de SBOH, de werkgever van specialisten ouderengeneeskunde in opleiding (zie ook www.sboh.nl/regelingen/promotieonderzoek-doen-tijdens-je-opleiding/): 6 jaar op fulltimebasis, waarvan 3 jaar voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde en 3 jaar voor promotieonderzoek. Voor het onderzoek streven we naar een start in 2024. De uiteindelijke planning van opleiding en onderzoek wordt in overleg opgesteld.
  • Een multidisciplinaire, wetenschappelijke werkomgeving die in nauw contact staat met de praktijk, o.a. via het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG.
  • Begeleiding door onderzoekers met een achtergrond in geneeskunde, epidemiologie en farmacologie.
  • De mogelijkheid om cursussen te volgen voor je verdere ontwikkeling als onderzoeker.

Solliciteren

Voor het aioto-traject is het nodig dat je wordt aangenomen voor zowel het promotieonderzoek als een opleidingsplaats bij de Opleiding Ouderengeneeskunde Groningen. Als je nog géén opleidingsplaats hebt bij de Opleiding Ouderengeneeskunde Groningen, solliciteer je eerst voor het promotieonderzoek. Daarna wordt de selectieprocedure voor de Opleiding Ouderengeneeskunde Groningen voor je opengesteld.

Meer informatie

Wil je meer weten over het promotieonderzoek of wil je solliciteren? Neem dan contact op met mevrouw dr. Esther de Haas, senior onderzoeker en projectleider via [email protected] of bel naar 06 25 64 71 25.

Wil je meer weten over de Opleiding Ouderengeneeskunde Groningen? Dan kun je terecht bij dr. Wim Drenthen, plaatsvervangend hoofd en docent via [email protected] of bel naar 06 39 56 87 26 (bereikbaar op maandag tot donderdag).