Wondverpleegkunde

Datum:
START 1 KEER PER JAAR
Soort cursus:
Vervolgopleiding

Het werkveld van een wondverpleegkundige is dynamisch en biedt interessante uitdagingen om je verder te specialiseren. Je werkt zelfstandig of in een team en biedt wondzorg aan patiënten. Je observeert en monitort een breed scala aan wonden en stelt een behandelplan op. Je geeft informatie aan patiënten en naasten over de verzorging van wonden. Je adviseert collega's en andere hulpverleners en indiceert hulpmiddelen en materialen ten behoeve van een effectieve wondgenezing.
Heb je affiniteit met wondzorg en wil je je verder ontwikkelen op het gebied van complexe wonden? Ben je benieuwd naar de nieuwste landelijke en internationale ontwikkelingen en ervaringen van experts op het gebied van wondzorg? Dan is deze opleiding echt wat voor jou.

De vervolgopleiding Wondverpleegkunde is onderdeel van het cluster Healthy Ageing en Langdurige Zorg.

  • Doelgroep

    Verpleegkundigen die geregistreerd staan in het BIG-register en werkzaam zijn op het gebied van wondzorg. 

    Doel

    Wanneer alle kerncompetenties zijn behaald, ontvang je het diploma wondverpleegkundige. Het diploma is door het Platform Woundcare en WCS-Nederland erkend en geaccrediteerd door de V&VN. Na voltooiing van de opleiding wondverpleegkundige, is het mogelijk om de vervolgopleiding wondconsulent te volgen.

    Duur

    De totale opleiding (12 maanden) bestaat uit 26 scholingsdagen (inclusief introductiedag en diplomering), verdeeld over clusters van 2 of 3 dagen. 

  • Programma

    Tijdens de opleiding verwerf je kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van observatie en diagnostiek, behandeling en (na)zorg voor patiënten met verschillende typen wonden. Je start met algemene kennis over wonden, waarna een verdieping van complexe wonden volgt. Het multidisciplinaire karakter van dit werkveld komt naar voren door het brede scala van vakexperts die bij de opleiding betrokken zijn. 
    Tijdens de lessen word je op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van wondzorg. Aan de hand van casuïstiek leer je waar je op moet letten in je observatie, en welke afwegingen je neemt in het bepalen van je interventies. Op het gebied van communicatie leer je verschillende gesprekstechnieken te hanteren gericht op het adviseren en motiveren.

  • Toelating

    • Diploma verpleegkunde, BIG geregistreerd
    • Dienstverband met een zorginstelling (of werkzaam als ZZP)
    • Minimaal dienstverband van 24 uur per week
    • Relevante parate basiskennis van de anatomie, fysiologie en pathologie m.b.t. wonden
    • PC-vaardig in Word, e-mail en Internet
    • Beheersing van de Nederlandse taal
    • Enige vaardigheid in het lezen van Engelse vakliteratuur
    • Minimaal 1 jaar werkervaring, waarvan 6 maanden in de wondzorg
    • Gedurende de opleiding 2 dagen per week werkzaam met wondzorg

    Kosten

    Deelname aan deze opleiding kost € 6.000,- per persoon. Bekijk altijd ook de actuele prijs op de website van het Erasmus MC.

    Inschrijving

    Bij voldoende deelnemers start de opleiding in Groningen 1 keer per jaar in september. Sluitingsdatum van de inschrijving is vier weken voor aanvang van de opleiding. 

    Informatie en een inschrijfformulier vind je via de website van het Erasmus MC. 
    Indien je de opleiding in Groningen wilt volgen, vermeld dan bij je inschrijving: 'locatie Wenckebach instituut UMCG te Groningen'. De mogelijkheid bestaat om onderdelen van de opleiding apart te volgen.

  • Over ons onderwijs
    Onderwijs is volgens het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden een gezamenlijke verantwoordelijkheid van student, docent en de praktijk waarin de student werkt en leert. Wij zorgen voor een goede opleiding, de student is verantwoordelijk voor zijn of haar leerproces. Dat vertaalt zich in ons onderwijs bijvoorbeeld in veel aandacht voor de wisselwerking tussen de theorie en je praktijk en in heldere feedback van docenten. Tijdens de lesdagen gaan we ervan uit dat je het studiemateriaal grondig hebt doorgenomen. Meer over wat wij belangrijk vinden in het onderwijs lees je hier.

    Meer weten?
    Neem contact op met de Onderwijsadministratie.

    Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
    School of Nursing & Health | Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
    (t) 050 - 36 17013 (e) [email protected]

    Inhoudelijke vragen:
    Erasmus MC Academie te Rotterdam
    (t) 010-704 3400 (e) [email protected]