Tinnitus: neurofysiologische basis, diagnostiek en behandeling

Datum:
DATUM NOG NIET BEKEND
Soort cursus:
Cursus

Tinnitus is een frequent voorkomende aandoening die zowel de patiënt als de behandelaar voor problemen stelt. Patiënten hebben vaak een eenvoudige wens: "ik wil dat het weer stil wordt." Toch is deze wens meestal niet te vervullen. Aangezien tinnitus in de meeste gevallen niet kan worden genezen, vergt de behandeling van tinnitus maatwerk. Door een goede balans tussen medische, audiologische en psychosociale diagnostiek en behandeling blijkt dat een groot deel van de patiënten adequaat kan worden geholpen. Gezien de diversiteit van de klachten en de gevolgen ervan voor het dagelijks leven, kan door een multidisciplinaire diagnostiek van tinnitus een passend advies worden gegeven op die gebieden waar de patiënt beperkingen ervaart. 

 • Doelgroep

  KNO-artsen, audiologen, psychologen, AIOS en KLIFIOS vanuit genoemde vakgebieden.

  Doel

  Na afloop van de cursus heeft u inzicht in de relatie tussen de vele KNO-medische, audiologische en psychosociale facetten van tinnitus.

 • Programma

  In de cursus Tinnitus wordt in verschillende presentaties inzicht gegeven in de snel groeiende wetenschappelijke kennis over tinnitus en komen de praktische aspecten van diagnose en behandeling van tinnitus aan bod. In het eerste deel van de cursus wordt ingegaan op de rol van het centraal auditieve systeem en de relatie met andere neurale systemen. Verder worden de medisch behandelbare pathologieën, die ten grondslag kunnen liggen aan tinnitus, behandeld. Na de lunch is er aandacht voor de multidisciplinaire benadering die in Groningen gekozen is om tinnituspatiënten te behandelen en wordt ingegaan op veel voorkomende psychosociale gevolgen van tinnitus. Ook komt de psychosociale diagnostiek en behandeling van tinnituspatiënten aan bod. Verder wordt ingegaan op het herkennen van psychosociale problematiek.

  Meer informatie over het programma volgt.

  Locatie
  Onderwijscentrum UMCG

  Accreditatie

  Accreditatie van het programma wordt aangevraagd bij de Nederlandse Vereniging voor KNO-artsen, NVKF en FGzPt.

  Organisatie

  Wenckebach Instituut, UMCG Postgraduate School of Medicine, in samenwerking met de afdeling KNO/UACG van het UMCG

 • Kosten

  De kosten voor deelname zijn nog niet bekend.

  Inschrijving

  Inschrijving is nog niet mogelijk. Heeft u interesse in deelname? Klik dan hier, dan informeren wij u zodra u zich kunt inschrijven.
   

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  UMCG Postgraduate School of Medicine
  (t) 050-361 2755, (e) c.w.verver@umcg.nl