Programma
Als oncologieverpleegkundige werk je met veel verschillende patiënten. Jonge patiënten en oudere patiënten, uitbehandelde patiënten aan wie je palliatieve zorg biedt en patiënten die je steun nodig hebben om na de behandeling de draad van hun leven weer op te pakken. Ook de zorg is erg divers. Je moet je competenties eigen maken rondom de verschillende behandelvormenen je moet beschikken over goede psychosociale vaardigheden. In de opleiding besteden we aan beide aspecten veel aandacht.
Bovendien besteden we aandacht aan het klinisch redeneren. Je leert hardop te denken. Wat neem je waar? Wat betekent dat? Wat doe je?
De groepen zijn gemêleerd. Sommige studenten staan aan het begin van hun loopbaan, andere studenten zijn al jaren aan het werk. En bovendien: deelnemers werken op heel verschillende afdelingen.
De opleiding biedt zicht op alle aspecten van de oncologische zorg en op alle behandelvormen. Per behandelvorm krijg je een verwerkingsopdracht. Je werkbegeleider begeleidt je daarbij. Daarnaast loop je een stage op een oncologische afdeling met een ander specialisme dan je eigen werkplek. Tijdens deze stage maak je de verwerkingsopdracht(en) die op je eigen werkplek niet te behalen zijn. Zo krijg je zicht op alle aspecten van de oncologische zorg. Van preventieve tot palliatieve zorg, behandeling én revalidatie.
Je kunt een vrijstelling verkrijgen voor een theoretisch onderdeel van de opleiding. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt en hoe je vrijstelling aanvraagt lees je bij Beleid rondom vrijstelling.
Locatie
Onderwijscentrum UMCG
Toetsing
Tijdens je opleiding word je op verschillende momenten getoetst. Het toetsplan bestaat uit:
• Kennistoetsen
• Proeves van bekwaamheid
• Praktijkbeoordelingen
Erkenning
De vervolgopleiding Oncologieverpleegkunde is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO).