Oncologieverpleegkunde

Datum:
DATUM NOG NIET BEKEND
Soort cursus:
Vervolgopleiding

Het vakgebied oncologie ontwikkelt zich razendsnel. Misschien heb je al veel ervaring in de oncologische zorg. Misschien sta je juist aan het begin van je loopbaan. Je wilt hoe dan ook graag een nieuwe stap zetten. In de opleiding Oncologieverpleegkunde maak je kennis met de nieuwste ontwikkelingen. Je scherpt je vermogen tot klinisch redeneren aan en je krijgt handvatten ten aanzien van het communiceren met de oncologische patiënt.

De bouwstenen voor het CZO erkend verpleegkundig vervolgonderwijs zijn EPA’s. EPA staat voor Entrustable Professional Activity, dat wil zeggen een: ‘toe te vertrouwen beroepsactiviteit’. Deze beroepsactiviteiten zijn beschrijvingen van het dagelijks werk van een zorgprofessional binnen een bepaalde context. Door EPA's als basis te gebruiken ontstaan er flexibele leerroutes, omdat niet iedere praktijk hetzelfde is. Daardoor kunnen zorgorganisaties professionals flexibel inzetten om in te spelen op de veranderende zorgvraag en wisselende capaciteitsbehoefte. Hierdoor zijn zorgorganisaties én professionals klaar voor de zorgvraag van morgen.

 • Doelgroep

  Je bent werkzaam als verpleegkundige op een afdeling waar oncologische patiënten behandeld worden en je wilt de EPA’s volgen.

  Doel

  Een werkleerperiode met Kern- en of specifieke Entrustable Professional Activities (EPA’s), waarin je toewerkt naar een bekwaamverklaring per EPA wat maakt dat je een beroepsactiviteit zelfstandig mag uit voeren. Voor de Oncologieverpleegkunde zijn vijf Kern EPA’s  en drie Specifieke EPA’s aangemerkt, waarvan de toevertrouwde bekwaamheid een voorwaarde is voor het behalen van een diploma. Daarnaast bieden we tumorspecifieke e-learnings aan, waarbij we gebruikmaken van het Leer Management Systeem (LMS) van de Erasmus MC Academie. Deze e-learnings horen bij de kernleerroute.

  Duur

  De kernleerroute duurt gemiddeld 10 maanden.

 • Programma

  Het theoretisch onderwijsprogramma voorziet in kennis en vaardigheden ter ondersteuning van de Kern- en/of specifieke EPA’s. Meer informatie over de EPA's Oncologieverpleegkundige vind je hier.

  De kernleerroute bestaande uit vijf EPA’ leiden tot het CZO erkende diploma Oncologieverpleegkundige. De specifieke EPA’s leiden tot losse (CZO) certificaten.

  Meer informatie over de startdata van de verschillende EPA's vind je onder tabblad Kosten en inschrijving.

  Locatie
  Onderwijscentrum UMCG

  Toetsing

  Tijdens je opleiding word je op verschillende momenten getoetst. Het toetsplan bestaat uit:
  •  Kennistoetsen
  •  Toetsing in de praktijk

 • Toelating

  Om de EPA’s te volgen moet je geregistreerd staan in het BIG-register als verpleegkundige.

  Kosten

  Deelname aan de kernleerroute kost € 4.764,- per persoon.

  Inschrijving

  Om personeelsbeleid en opleidingscapaciteit op elkaar af te stemmen maken we gebruik van een reserveringssysteem. Wil je een plek reserveren? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Je ontvangt na afstemming een link om je in te schrijven. Deelname is aan een minimum en maximum aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.

 • Over ons onderwijs
  Onderwijs is volgens het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden een gezamenlijke verantwoordelijkheid van student, docent en de praktijk waarin de student werkt en leert. Wij zorgen voor een goede opleiding, de student is verantwoordelijk voor zijn of haar leerproces. Dat vertaalt zich in ons onderwijs bijvoorbeeld in veel aandacht voor de wisselwerking tussen de theorie en je praktijk en in heldere feedback van docenten. Tijdens de lesdagen gaan we ervan uit dat je het studiemateriaal grondig hebt doorgenomen. Meer over wat wij belangrijk vinden in het onderwijs lees je hier.

  Meer weten?
  Neem dan contact op met de Onderwijsadministratie. Je kunt ook de studiegids bekijken.

  Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  School of Nursing & Health | Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
  (t) 050 - 36 17013 (e) [email protected]