Oncologieverpleegkunde

Datum:
DATUM NOG NIET BEKEND
Soort cursus:
Vervolgopleiding

Het vakgebied oncologie ontwikkelt zich razendsnel. Misschien heb je al veel ervaring in de oncologische zorg. Misschien sta je juist aan het begin van je loopbaan. Je wilt hoe dan ook graag een nieuwe stap zetten. In de opleiding Oncologieverpleegkunde maak je kennis met de nieuwste ontwikkelingen. Je scherpt je vermogen tot klinisch redeneren en je krijgt handvatten ten aanzien van het communiceren met de oncologische patiënt. 

De vervolgopleiding Oncologieverpleegkunde is onderdeel van het cluster Healthy Ageing en Langdurige Zorg.

  • Doelgroep

    Je bent verpleegkundige op een afdeling waar oncologische patiënten behandeld worden.

    Doel

    Na afloop van de opleiding beschik je over de kwalificaties zoals die zijn vastgelegd door het College Zorg Opleidingen (CZO).

    Duur

    De opleiding duurt 14 maanden en telt 32 lesdagen. Je stage valt binnen de opleidingsperiode.

  • Programma

    Als oncologieverpleegkundige werk je met veel verschillende patiënten. Jonge patiënten en oudere patiënten, uitbehandelde patiënten aan wie je palliatieve zorg biedt en patiënten die je steun nodig hebben om na de behandeling de draad van hun leven weer op te pakken. Ook de zorg is erg divers. Je moet je competenties eigen maken rondom de verschillende behandelvormenen je moet beschikken over goede psychosociale vaardigheden. In de opleiding besteden we aan beide aspecten veel aandacht.

    Bovendien besteden we aandacht aan het klinisch redeneren. Je leert hardop te denken. Wat neem je waar? Wat betekent dat? Wat doe je? 

    De groepen zijn gemêleerd. Sommige studenten staan aan het begin van hun loopbaan, andere studenten zijn al jaren aan het werk. En bovendien: deelnemers werken op heel verschillende afdelingen. 

    De opleiding biedt zicht op alle aspecten van de oncologische zorg en op alle behandelvormen. Per behandelvorm krijg je een verwerkingsopdracht. Je werkbegeleider begeleidt je daarbij. Daarnaast loop je een stage op een oncologische afdeling met een ander specialisme dan je eigen werkplek. Tijdens deze stage maak je de verwerkingsopdracht(en) die op je eigen werkplek niet te behalen zijn. Zo krijg je zicht op alle aspecten van de oncologische zorg. Van preventieve tot palliatieve zorg, behandeling én revalidatie.

    Je kunt een vrijstelling verkrijgen voor een theoretisch onderdeel van de opleiding. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt en hoe je vrijstelling aanvraagt lees je bij Beleid rondom vrijstelling.

    Locatie
    Onderwijscentrum UMCG

    Toetsing

    Tijdens je opleiding word je op verschillende momenten getoetst. Het toetsplan bestaat uit:
    •  Kennistoetsen
    •  Proeves van bekwaamheid
    •  Praktijkbeoordelingen

    Erkenning

    De vervolgopleiding Oncologieverpleegkunde is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO).

  • Toelating

    Om te kunnen deelnemen aan de opleiding moet je:
    • geregistreerd staan in het BIG-register als verpleegkundige
    • werkzaam zijn op een afdeling Oncologie

    Kosten

    Deelname aan deze opleiding kost € 5.335,- per persoon.

    Inschrijving

    Inschrijving is nog niet mogelijk. Heb je interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar: [email protected], dan informeren wij je zodra je je kunt inschrijven.

  • Over ons onderwijs
    Onderwijs is volgens het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden een gezamenlijke verantwoordelijkheid van student, docent en de praktijk waarin de student werkt en leert. Wij zorgen voor een goede opleiding, de student is verantwoordelijk voor zijn of haar leerproces. Dat vertaalt zich in ons onderwijs bijvoorbeeld in veel aandacht voor de wisselwerking tussen de theorie en je praktijk en in heldere feedback van docenten. Tijdens de lesdagen gaan we ervan uit dat je het studiemateriaal grondig hebt doorgenomen. Meer over wat wij belangrijk vinden in het onderwijs lees je hier.

    Meer weten?
    Lees de studiegids of neem contact op met de Onderwijsadministratie.

    Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
    School of Nursing & Health | Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
    (t) 050 - 36 17013 (e) [email protected]

    Inhoudelijke vragen
    Dr. J. (Jasmijn) Bloemert, opleidingsmanager Cluster Healthy Ageing en Langdurige Zorg
    (e) [email protected]