NVIVG-cursus Vasculitis en systeemziektegerelateerde vasculopathie voor de vasculist

Datum:
DATUM NOG NIET BEKEND
Soort cursus:
Cursus

Kent u dat ook? Een patiënt wordt naar u verwezen en u vermoedt dat er wel eens sprake zou kunnen zijn van ‘vasculitis’. U wilt een goed onderbouwd diagnostisch plan opstellen en een initiële behandeling starten. Maar waar begint u? Wat is een rationeel stappenplan? Bent u klaar als de ANA negatief is en de FDG-PET-scan normaal? En wanneer u de diagnose heeft gesteld start u met prednisolon, maar wanneer start u met een ander immunosuppressivum? Tijdens deze cursus komen de basisbeginselen van de diagnostiek en behandeling van vasculitis en andere systemische auto-immuunziekten die zich uiten met vasculaire problematiek uitgebreid aan bod. Daarnaast worden nieuwe ontwikkelingen en recent ontdekte zeldzame vasculitis-syndromen uitgebreid belicht. 

 • Doelgroep

  Internisten vasculaire geneeskunde en fellows/aios in het aandachtsgebied. Deelname is voorbehouden aan NVIVG-leden. 

  Doel

  Na afloop van deze cursus:
  - heeft u kennis verworven van diepgaande kennis van de pathofysiologie, klinische presentatie en differentiaal diagnostische overwegingen bij patiënten met vasculitis en systeemziekte-gerelateerde vasculopathie.
  - kunt u de kennis van het diagnostische proces toepassen bij deze patiënten.- heeft u inzicht als expert bij de technische aspecten, beperkingen en interpretatie van vaatfunctiediagnostiek en kunt u dit actief toepassen bij deze patiënten.
  - heeft u kennis van de werkingsmechanismen, behandelschema’s en bijwerkingen van immunosuppressieve middelen en andere relevante therapie die van toepassing is bij deze patiënten en het zelf actief leren toepassen voor de indicaties binnen het werkgebied van de internist-vasculair geneeskundige. 

 • Programma

  De cursus heeft een hybride karakter, waarbij van aios en fellows wordt verwacht dat ze fysiek aanwezig zijn. De cursus bestaat uit interactieve casusgeoriënteerde sessies en state of the art-lezingen door ervaren sprekers uit binnen- en buitenland. Ook worden diagnostische non-invasieve vaatlabtechnieken, die ingezet kunnen worden bij de genoemde ziektebeelden, gedemonstreerd.

  Dag 1
  12.30 Ontvangst
  13.00 Opening
  13.15 Start programma
  15.00 Pauze
  15.30 Vervolg programma
  18.30 Einde dag 1
  19.30 Diner

  Dag 2
  09.30 Ontvangst
  10.00 Opening
  10.15 Start programma
  12.30 Lunch
  13.30 Vervolg programma
  16.30 Einde cursus

  Meer informatie over het programma volgt.

  Locatie
  Onderwijscentrum UMCG 

  Accreditatie

  Accreditatie van het programma wordt aangevraagd bij de NIV. 

  Organisatie

  Postacademisch Onderwijs Geneeskunde (PAOG) van het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG onder auspiciën van de NVIVG

 • Kosten

  De kosten voor deelname zijn nog niet bekend.

  Inschrijving

  Inschrijving is nog niet mogelijk. Heeft u interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar: [email protected], dan informeren wij u zodra u zich kunt inschrijven.

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  Postacademisch Onderwijs
  (t) 050-3611402 (e) [email protected]

  of

  dr. Udo Mulder, internist vasculaire geneeskunde UMCG, (e) [email protected]