Programma
In het cursorisch gedeelte komen kennis, denkmodellen en ‘tools’ aan bod. Daarnaast worden vaardigheden getraind in psychologische interventies zoals motiverende gesprekstechniek, cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte gespreksvoering en het KOP-model. Ook worden vaardigheden geleerd in didactiek, strategische beleidsontwikkeling, consultatie en het superviseren van praktijkondersteuners-ggz. Literatuurstudie en het schrijven van een klinische les zijn onderdeel van de wetenschappelijke vorming.
Het praktijkgedeelte bevat twee projecten of leerstages die individueel worden ingevuld. De deelnemer kan kiezen uit de volgende aandachtsgebieden:
- Beleid en Organisatie
- Deskundigheidsbevordering
- Psychologische interventies
- Wetenschappelijke vorming
Van de deelnemers wordt zelfstudie verwacht, waarbij opdrachten en oefeningen worden uitgewerkt en teruggekoppeld naar de opleidingsgroep.
Intervisie is een vast onderdeel en is bedoeld voor uitwisseling en reflectie op de opgedane praktijkervaringen.
Het samenstellen van een portfolio is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Hierin kunnen de deelnemers hun projecten, leerervaringen en reflectieverslagen beschrijven.
Locatie
De eendaagse bijeenkomsten zijn in Zwolle, de tweedaagse bijeenkomsten zijn op een nader te bepalen locatie buiten Zwolle.
Accreditatie
De NHG-kaderopleiding wordt geaccrediteerd voor 40 punten per jaar. Huisartsen die de opleiding hebben afgerond kunnen zich aanmelden bij het College voor Huisartsen met Bijzondere Bekwaamheden (CHBB).
Organisatie
De opleiding wordt ontwikkeld en uitgevoerd door de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige Zorg van het UMCG. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) en de PsyHAG ( de expertgroep kaderhuisartsen-ggz).