Nascholing Stichting Jeugdgezondheidszorg Noord-Nederland

Periode:
Soort cursus:
Congres

Tijdens onze jaarlijkse nascholingsmiddag staat deze keer het thema ‘Klimaatstress; gevolgen voor de jeugd’ centraal waarbij het programma van start gaat met een inleiding over het concept ‘Planetary Health’.
Artsen zijn gebonden aan de recent gepubliceerde KNMG Gedragscode, kernregel 14: ‘Als arts ben je, je bewust van de relatie tussen gezondheid, klimaat en milieu. Je zet je in voor een duurzame zorgsector en gezonde leefwereld.’ Ook de Beroepscode voor Verpleegkundigen en Verzorgenden schrijft voor bij te dragen aan de bescherming van het milieu binnen de zorg (4.5). Met betrekking tot deze Gedrags- en Beroepscode zullen we tijdens deze nascholing dan ook dieper ingaan op de verschillende manieren waarop milieu-invloeden een rol spelen in de dagelijkse JGZ praktijk.

Het programma van deze middag richt zich verder op verschillende aspecten, waaronder de effecten en gevolgen van blootstelling aan schadelijke stoffen op gezondheid, groei en ontwikkeling vanaf de foetale periode tot en met de puberteit, hoe te kiezen voor gezonde én duurzame voeding, waarbij wordt ingegaan op een meer plantaardig eetpatroon en wordt er aandacht besteed aan het opgroeien en opvoeden in een opwarmend klimaat.

Het belooft in ieder geval een interessante middag te worden, met veel praktische aanknopingspunten voor de deelnemers met als doel samen werken aan een betere en gezonde toekomst voor de jeugd in een duurzamere wereld.

 • Doelgroep

  Artsen en verpleegkundigen werkzaam in de jeugdgezondheidszorg, AIOS en andere geïnteresseerde zorgprofessionals

  Duur

  De nascholing duurt van 12.30-17.45 uur.

 • Programma

  12.30    Ontvangst en registratie met lunch 
  13.30    Opening - Margrietha Memelink-Wilting, voorzitter
  13.35    Planetary Health: Wie heeft er eigenlijk een probleem? - Netty Bos
  14.15    De gevolgen van schadelijke stoffen op de groei en ontwikkeling van kinderen tot en met de puberteit - Arie Bos
  14.40    Duurzaam eten hand in hand: hoe adviseer ik hierover in de praktijk? - Marije Seves-Santman
  15.05    Pauze
  15.35    Klimaat en jongeren - Ali Karataş
  16.15    Omgevingsstress, 'solastalgia'en de mentale gevolgen van een verloren connectie met onze omgeving - Valesca Venhof
  17.05    Afsluiting - Margrietha Memelink-Wilting, voorzitter    
  17.10    Borrel
  17.45    Einde

  Locatie
  Blauwe Zaal, UMCG

  Sprekers

  Professor dr. Arie Bos, Hoogleraar kindergeneeskunde en neonatoloog, UMCGDr. Netty Bos-Veneman, Arts Maatschappij + Gezondheid /profiel jeugdgezondheidszorg, Sociale Geneeskunde, UMCG Ir. Marije Seves-Santman, Expert Duurzaam eten, Voedingscentrum Dr. Ali Karataş, Adviseur en onderzoeker Kwaliteit Beleid en Monitoring, NJiDrs. Valesca Venhof, revalidatiearts n.p. Arts bij Medische Milieukunde, GGD Groningen en Ph.D. kandidaat Planetary Health, Universiteit Maastricht

  Accreditatie

  Het programma is met 3 punten geaccrediteerd door zowel het AbSg als het Kwaliteitsregister V&V. 

  Organisatie

  Wieke Broekman, arts M&G/jeugdarts, GGD Fryslân
  Marjanne de Graaf, arts M&G/jeugdarts, GGD Drenthe
  Margrietha Memelink, jeugdarts, GGD Drenthe
  Marian Tuinenga, senior consulent Centrum Bij- en Nascholing, Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG
  Lies Moed, cursusorganisator Centrum Bij- en Nascholing, Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden, UMCG

 • Kosten

  Deelname aan de nascholing kost €95,- per persoon. U kunt online (via IDEAL) betalen.

  Deelnemers van de GGD Groningen, de GGD Drenthe en de GGD Fryslân hoeven niet persoonlijk te betalen; het inschrijfgeld wordt centraal via de betreffende GGD verrekend.

  Inschrijving

  Inschrijving is mogelijk tot 29 september 2023. Deelname is aan een maximum aantal gebonden, inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Wij informeren u zo snel mogelijk over plaatsing. Annulering van uw inschrijving is mogelijk tot 29 september 2023. In dat geval worden administratiekosten (€ 15,-) in rekening gebracht. Bij annulering na deze datum is geen restitutie mogelijk. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen.

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  Centrum Bij- en Nascholing
  (t) 050-361 17 57 (e) [email protected]