Laparoscopie Upper GI

Laparoscopische bovenbuik chirurgie
Laparoscopische bovenbuik chirurgie
Periode:
T/M
Soort cursus:
Cursus

De bovenbuik is voor de chirurgen een steeds minder betreden gebied. Laparoscopische ingrepen in dit gebied worden als lastig ervaren. Er zijn echter ontwikkelingen in het vakgebied die laparoscopische vaardigheden vereisen. De refluxchirurgie ondergaat op dit moment een opleving door de beperkingen in de medicamenteuze therapiemogelijkheden. Bariatrische chirurgie wordt in steeds meer centra beoefend. Kortom er is een groeiende behoefte aan laparoscopische basale vaardigheden in de bovenbuik.

 • Doelgroep

  Gevorderde AIOS en specialisten van de snijdende specialismen.

  Doel

  Aan het eind van de cursus heeft u de kennis verworven om onder begeleiding de volgende stappen te maken in het aanleren van de techniek.

 • Programma

  10 april 2024
  08.00 Live demonstraties vanuit de OK
  10.45 Koffiepauze
  11.00 Voordracht: Fundoplicatie
  12.00 Lunch
  13.00 Practicum oefenbox: Fundoplicatie 
  16.00 Casuïstiek
  17.00 Afsluiting
   
  11 april 2024
  08.15 Registratie en ontvangst
  08.30 Werken met Thielse lichamen 
  09.00 Practicum: Fundoplicatie en myotomie
  09.30 Practicum: darmresecties bij het Thielse lichaam
  12.00 Lunch
  13.00 Voordracht en aansluitend practicum: Splenectomie 
  16.15 Casuïstiek
  17.15 Nabespreking, evaluatie en uitreiking certificaten
  17.30 Afsluiting

  Inhoud
  Deze cursus is zowel praktisch als theoretisch van aard. Vrijwel alle programmaonderdelen hebben de vorm van een inleidende lezing gevolgd door een practicum. Onderwerpen en vaardigheden die aan bod komen: technische benodigdheden, positionering, voorbereiding op de OK, voorbereiding van de patiënt en anatomische overwegingen. (Partiële) Fundoplicatie, Oesophagius Myotomie, Splenectomie, Gastro-enterostomie.

  Tijdens de cursus wordt gewerkt met diverse materialen en weefsels. Er wordt begonnen met de trainingen van de basisvaardigheden voor de laparoscopische bovenbuik chirurgie. Daarna wordt de techniek, waaronder de mobiliteitstechniek, geoefend op varkensweefsel. Uiteindelijk komt alles samen bij ingrepen op het gepreserveerde humane anatomische preparaat.

  Locatie
  Simulation Center UMCG
  (intern UMCG-adres: Fonteinstraat 21).

  Parkeren/Openbaar vervoer
  U kunt de auto parkeren in Parkeergarage Noord, bereikbaar via de Vrydemalaan (betaald parkeren). Van daaruit volgt u de bewegwijzering naar “Ingang UMCG”. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer raadpleeg dan www.9292.nl.

  Docent

  Prof. dr. J.P.E.N. Pierie, UMCG/MCL
  Dr. V.B. Nieuwenhuijs, Isala Klinieken

  Erkenning

  U ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

  Organisatie

  Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden in samenwerking met het Skills Center UMCG. Deze cursus komt mede tot stand dankzij een samenwerking met de firma B. Braun.

 • Kosten

  Deelname aan deze cursus kost € 1.250,- per persoon. Ben je op het moment van de cursus als aios werkzaam in het UMCG, dan worden de deelnamekosten gefinancierd vanuit het Wenckebach Instituut voor Onderwijs voor Opleiden.

  Inschrijving

  Deelname is aan een maximum aantal  gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.  Annulering van je inschrijving is mogelijk tot 13 maart 2024. In dat geval worden administratiekosten (€ 50,-) in rekening gebracht. Bij annulering na deze datum is geen restitutie mogelijk. Bij verhindering kan een vervanger jouw plaats innemen.

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  Centrum Bij- en Nascholing
  (t) 050-3613558 (e) [email protected]