Laparoscopie Upper GI

Laparoscopische bovenbuik chirurgie
Laparoscopische bovenbuik chirurgie
Periode:
T/M
Soort cursus:
Cursus

De bovenbuik is voor de chirurgen een steeds minder betreden gebied. Laparoscopische ingrepen in dit gebied worden als lastig ervaren. Er zijn echter ontwikkelingen in het vakgebied die laparoscopische vaardigheden vereisen. De refluxchirurgie ondergaat op dit moment een opleving door de beperkingen in de medicamenteuze therapiemogelijkheden. Bariatrische chirurgie wordt in steeds meer centra beoefend. Kortom er is een groeiende behoefte aan laparoscopische basale vaardigheden in de bovenbuik.

  • Doelgroep

    Gevorderde AIOS en specialisten van de snijdende specialismen.

    Doel

    Aan het eind van de cursus heb je de kennis verworven om onder begeleiding de volgende stappen te maken in het aanleren van de techniek.

  • Programma

    9 april 2025
    08.00 Live demonstraties vanuit de OK
    10.45 Koffiepauze
    11.00 Voordracht: Fundoplicatie
    12.00 Lunch
    13.00 Practicum oefenbox: Fundoplicatie 
    16.00 Casuïstiek
    17.00 Afsluiting
     
    10 april 2025
    08.15 Registratie en ontvangst
    08.30 Werken met Thielse lichamen 
    09.00 Practicum: Fundoplicatie en myotomie
    09.30 Practicum: darmresecties bij het Thielse lichaam
    12.00 Lunch
    13.00 Voordracht en aansluitend practicum: Splenectomie 
    16.15 Casuïstiek
    17.15 Nabespreking, evaluatie en uitreiking certificaten
    17.30 Afsluiting

    Inhoud
    Deze cursus is zowel praktisch als theoretisch van aard. Vrijwel alle programmaonderdelen hebben de vorm van een inleidende lezing gevolgd door een practicum. Onderwerpen en vaardigheden die aan bod komen: technische benodigdheden, positionering, voorbereiding op de OK, voorbereiding van de patiënt en anatomische overwegingen. (Partiële) Fundoplicatie, Oesophagius Myotomie, Splenectomie, Gastro-enterostomie.

    Tijdens de cursus wordt gewerkt met diverse materialen en weefsels. Er wordt begonnen met de trainingen van de basisvaardigheden voor de laparoscopische bovenbuik chirurgie. Daarna wordt de techniek, waaronder de mobiliteitstechniek, geoefend op varkensweefsel. Uiteindelijk komt alles samen bij ingrepen op het gepreserveerde humane anatomische preparaat.

    Locatie
    Simulation Center UMCG
    (intern UMCG-adres: Fonteinstraat 21).

    Parkeren/Openbaar vervoer
    Je kunt de auto parkeren in Parkeergarage Noord, bereikbaar via de Vrydemalaan (betaald parkeren). Van daaruit volg je de bewegwijzering naar “Ingang UMCG”. Maak je gebruik van het openbaar vervoer, raadpleeg dan www.9292.nl.

    Docent

    Prof. dr. J.P.E.N. Pierie, UMCG/MCL
    Dr. V.B. Nieuwenhuijs, Isala Klinieken

    Erkenning

    Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

    Organisatie

    Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden in samenwerking met het Skills Center UMCG. Deze cursus komt mede tot stand dankzij een samenwerking met de firma B. Braun.

  • Kosten

    Deelname aan deze cursus kost € 1.250,- per persoon. Ben je op het moment van de cursus als aios werkzaam in het UMCG, dan worden de deelnamekosten gefinancierd vanuit het Wenckebach Instituut voor Onderwijs voor Opleiden.

    Inschrijving

    Deelname is aan een maximum aantal  gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.  Annulering van je inschrijving is mogelijk tot 12 maart 2025. In dat geval worden administratiekosten (€ 75,-) in rekening gebracht. Bij annulering na deze datum is geen restitutie mogelijk. Bij verhindering kan een vervanger jouw plaats innemen.

  • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
    Centrum Bij- en Nascholing
    (t) 050-3613558 (e) [email protected]