Programma
Een ziek kind heeft vaak grote impact op het gehele gezin. Het begeleiden en ondersteunen van ouders of verzorgers is een belangrijke taak van de kinderverpleegkundige. Dit vraagt om specifieke kennis en expertise. De leerroute die leidt tot CZO-erkenning Kinderverpleegkunde bestaat uit de volgende vijf modules:
- Vakinhoudelijk handelen Generiek
- Vakinhoudelijk handelen Kind
- Vakinhoudelijk handelen Pasgeborene
- Communicatie en samenwerking
- Kwaliteitszorg.
Uitgangspunten bij het onderwijs zijn:
- theoretische kennis afgewisseld met praktisch vaardigheden.
- aandacht voor kinderen in stabiele, maar ook snel wisselende en weinig voorspelbare, complexe situaties.
- aandacht voor de verschillende leeftijdscategorieën en niveaus in ontwikkeling.
- generieke kerncompetenties als communicatie, samenwerking, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie, professionaliteit lopen als een rode draad door de opleiding.
- kennisuitwisseling binnen de ketenzorg door deelnemers uit diverse zorgsituaties: intramuraal (kinderafdelingen, polikliniek, SEH, kinderpsychiatrie, instellingen kinderen met lichamelijke of verstandelijke beperking) en trans- en extramuraal (specialistische thuiszorg, kinderhospice, medisch kinderdagverblijf ed).
Je kunt een vrijstelling verkrijgen voor een theoretisch onderdeel van de opleiding. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt en hoe je vrijstelling aanvraagt lees je bij Beleid rondom vrijstelling.
Accreditatie
Deze opleiding is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register.
Erkenning
Het theoretische component van deze opleiding is erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). Of je ook in aanmerking komt voor een CZO-diploma is afhankelijk van de instelling waar je de praktijkcomponent doorloopt.