Gevorderdencursus Cytologie van bloed en beenmerg voor analisten en klinisch chemici i.o.

Periode:
T/M
Soort cursus:
Cursus

In deze gevorderdencursus wordt toegespitst op probleemoplossingen en in mindere mate op diagnosestellingen. De cursus is bestemd voor diegenen die in hun dagelijkse praktijk met beenmergdiagnostiek te maken hebben en behoefte hebben aan verdere verdieping gericht op beenmerghistologie, immunofenotypering, cytogenetica en moleculaire diagnostiek. Er wordt tevens aandacht besteed aan de indicaties voor beenmergbiopten, waarbij u meerdere biopten zelf beoordeelt. De flowcytometrie komt uitgebreid aan de orde. Tijdens het practicum is de beoordeling van flowcytometrie een wezenlijk onderdeel naast de microscopie. In het kader van de leukemiediagnostiek worden cytogenetica en moleculaire diagnostiek (karyotypering, PCR, FISH) besproken. Tijdens de cursus wordt bij aanvang en bij de afsluiting een toets afgenomen met behulp van stemkastjes. 

Het arsenaal aan te beoordelen preparaten is uitgebreid en zal de zeldzamere of moeilijker te beoordelen beelden bevatten. De preparaten bestudeert u in tweetallen. Bent u analist, gespecialiseerd in beenmergcytologie en wilt u verder komen in uw vakgebied? Dan is deze cursus een juiste keuze voor u.

 • Programma

  Deze cursus is een vervolg op de basiscursus voor analisten en klinisch chemici in opleiding. De opzet is vergelijkbaar met de basiscursus. Gedurende drie dagen zijn er lezingen afgewisseld met practica. Om aan deze cursus deel te nemen verwachten wij dat u reeds de basiscursus heeft gevolgd. Indien u de basiscursus niet heeft gevolgd maar toch van mening bent dat u over voldoende kennis en ervaring beschikt kunt u contact opnemen met het Wenckebach Instituut door een e-mail te sturen naar [email protected].

  23 september 2024
  09.00 Ontvangst en inschrijving
  09.30 Opening
  12.30 Lunch
  13.45 Vervolg programma
  17.40 Einde dag 1
  18.30 Diner

  24 september 2024
  08.30 Start
  10.30 Pauze
  10.45 Vervolg programma
  13.00 Lunch
  14.00 Vervolg programma
  17.30 Einde dag 2

  25 september 2024
  08.30 Start
  09.45 Pauze
  10.00 Vervolg programma
  12.00 Lunch
  13.00 Vervolg programma
  16.00 Afsluiting

  Meer informatie over het programma volgt.

  Locatie
  Simulation Center UMCG

  Docent

  Dr. E. van den Berg-de Ruiter, klinisch cytogeneticus, Universitair Medisch Centrum Groningen
  Dr. C.W. Choi, hematoloog, Universitair Medisch Centrum Groningen
  Dr. A. Diepstra, patholoog, Universitair Medisch Centrum Groningen
  Dr. P.A. Kuiper-Kramer, laboratoriumarts
  Dr. A.B. Mulder, laboratoriumarts/klinisch chemicus, Universitair Medisch Centrum Groningen

  Accreditatie

  Accreditatie van het programma wordt aangevraagd bij de Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratoriummedewerkers . U ontvangt na afloop een nascholingscertificaat

  Organisatie

  Centrum Bij- en Nascholing van het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden in samenwerking met de afdelingen Hematologie en Laboratoriumgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

 • Kosten

  De kosten voor deelname zijn nog niet bekend.

  Inschrijving

  Inschrijving is nog niet mogelijk. Heeft u interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar: [email protected], dan informeren wij u zodra u zich kunt inschrijven.

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  Centrum Bij-en Nascholing
  (t) 050 - 361 14 02 (e) [email protected]