Programma
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- De 6Step-behandelmethode: het kunnen beredeneren van een geneesmiddelkeuze op basis van geneesmiddelkennis en patiënt specifieke kenmerken. Aan de hand van deze methode worden stapsgewijs de vaardigheden verworven die nodig zijn om patiënten optimaal farmacotherapeutisch te begeleiden.
- Farmacologische principes: farmacodynamiek en farmacokinetiek: om patiëntgericht en veilig te kunnen voorschrijven, is kennis van farmacologische principes nodig. Hoe werkt een geneesmiddel? Hoe ontstaan bijwerkingen? Waarom moet een geneesmiddel drie keer daags worden gegeven? Waarom ervaart de ene patiënt bijwerkingen en de andere niet? Wat doe je als de nierfunctie verslechtert?
- De meest voorkomende geneesmiddelinteracties nader toegelicht: bij het voorschrijven van geneesmiddelen heb je te maken met wisselwerkingen tussen geneesmiddelen. Welke interacties komen het meeste voor, wat is de achtergrond van deze interacties en hoe handel je ze af?
- Medicatiebeoordeling bij ouderen: hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je behandeld wordt voor verschillende ziektebeelden door verschillende behandelaars. Gevolg is een grote lijst aan geneesmiddelen die wordt gebruikt. Hoe beoordeel je of de patiënt de juiste geneesmiddelen in de juiste dosering gebruikt? Of er geen onbehandelde indicaties zijn? Of er misschien geneesmiddelen worden gebruikt die inmiddels overbodig zijn geworden?
Locatie
De cursus vindt plaats in het Onderwijscentrum van het UMCG.
Accreditatie
Accreditatie van het programma wordt aangevraagd bij NAPA en VSR.
Organisatie
Centrum Bij- en Nascholing van het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG in samenwerking met de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie UMCG