Programma
De bijeenkomsten starten op meerdere momenten:
13 mei 2025 - Duurzaamheid
12.00-12.30 uur - Het Afval-Akkoord, door Lukas Radema, PhD student/ Basis arts/ Filosoof
Een presentatie van een studie in het UMCG die aantoont hoe het kritisch evalueren van de werkwijze op de operatiekamer tot significante vermindering van afval (en kosten) kan leiden. De studie laat zien dat er laaghangend fruit is dat geplukt kan worden om onze zorg groener te maken. Op basis van de studie werd een stappenplan ontwikkeld om bewuster om te gaan met materialen op de operatiekamer en op deze manier zowel duurzamer als efficiënter te werken. De presentatie hoopt te inspireren om met een nieuwe blik naar alledaagse handelswijzen te kijken en is niet alleen toepasbaar op de operatiekamer, maar zorg-breed!
12.30-13.00 uur - Duurzaamheid: minder materiaal weggooien na ontslag, door Rebecca Drent-Holtrop, IC-neonatologie verpleegkundige/lid VEC Beatrix Kinderkliniek
Met behulp van Lean Six Sigma is gekeken naar welk materiaal wordt weggegooid bij ontslag van een patiënt op de IC-neonatologie en waar in het proces een verbeterslag kan worden gemaakt ten aanzien van het verminderen van het weggooien van ongebruikte materialen. Aan de hand van de presentatie kunnen andere afdelingen verduurzamen ten aanzien van het weggooien van ongebruikte materialen.
1 juli 2025
Proactieve zorgplanning / Advanced Care planning Neurologie door Ellen Meijer, verpleegkundig specialist i.o., Neurologie
Proactieve zorgplanning / Advanced Care planning Interne Geneeskunde door Lise van Daelle, Interne Geneeskunde
2 september 2025
Nurse Senitives outcomes of ERAS procedure slokdarm of ? door Sanne Vegter, Marije Valk en Marieke Timpener
28 oktober 2025
Werkdruk-Zorgzwaarte door Maureen Hiemstra
16 december 2025
Reanimatietraining in de acute zorg; stress! Of toch niet? Door Marthe Flanderijn, verpleegkundige Intensive Care (A1IC)-research verpleegkundige IC-verplegingswetenschapper i.o.
De overlevingskansen van patiënten die getroffen worden door een hartstilstand terwijl ze zijn opgenomen in het ziekenhuis, zijn sterk afhankelijk van het initiële hartritme en de reactie van first responders (verpleegkundigen). In Europa ligt de incidentie van in hospital cardiac arrests (IHCA) ongeveer tussen de 1.5 en 2.8 per 1000 ziekenhuisopnames. Om de overlevingskansen te vergroten heeft de Europese Reanimatieraad (ERC) een Advanced Life Support algoritme ontwikkeld met als doel de patiënten zo snel mogelijk de juiste behandeling te geven. Ondanks het gebruik van het ALS-algoritme, is het maken van beslissingen in acute situaties een stressvolle gebeurtenis die kan leiden tot vertraging in handelen. Om de emotionele staat en daarmee het leerrendement van verpleegkundigen tijdens een ALS-training inzichtelijk te maken, is er een onderzoek uitgevoerd onder collega’s op de SEH, CCU en IC. De studie focust zich op levels van stress, zelfvertrouwen en angst.
Passende zorg of spijt van de beslissing? Kwetsbare ouderen na hartchirurgie in beeld door Jenny Hartlief, CCU-verpleegkundige, Lid Verpleegkundige Raad UMCG, Verplegingswetenschapper (i.o.)
Met een vergrijzende populatie neemt het aantal oudere patiënten dat een hartoperatie ondergaat toe. Jaarlijks worden in Europa naar schatting 1 tot 1,5 miljoen hartoperaties uitgevoerd. Naast het beoordelen van fysieke en cognitieve kwetsbaarheid is het essentieel om persoonlijke voorkeuren en doelen mee te nemen in de besluitvorming rondom hartchirurgie. Dit draagt bij aan hogere tevredenheid en betere gezondheidsuitkomsten. Sinds 2022 biedt het UMCG de PRIME-polikliniek aan, gericht op kwetsbare patiënten van 70 jaar en ouder met verhoogde risico’s op ongunstige uitkomsten. Tijdens dit consult bespreekt de verpleegkundig specialist samen met de patiënt en diens naasten de behandelopties, waarbij gedeelde besluitvorming (SDM) centraal staat. De Outcome Prioritisation Tool (OPT) wordt hierbij gebruikt om gezondheidsdoelen te prioriteren. Ondanks deze zorgvuldige aanpak kan spijt ontstaan wanneer de uitkomst niet aansluit bij de verwachtingen van de patiënt. Postoperatieve spijt treedt vooral op wanneer de verwachte voordelen niet worden gerealiseerd of wanneer complicaties en een verminderde kwaliteit van leven optreden. Onderzoek naar spijt na hartchirurgie is echter beperkt.
Deze studie onderzoekt de associatie tussen spijt over de behandelkeuze en de vooraf geprioriteerde gezondheidsdoelen van oudere hartpatiënten. Daarnaast wordt de impact van spijt op kwaliteit van leven en postoperatieve complicaties geëvalueerd. De resultaten kunnen bijdragen aan verbeterde verpleegkundige begeleiding, gepersonaliseerde zorg en een vermindering van postoperatieve spijt, wat kan leiden tot betere klinische uitkomsten en een hogere patiënttevredenheid.
Locatie
Onderwijscentrum UMCG
Organisatie
Barth Oeseburg ([email protected])