Acute Opvang Pediatrie (AOP)

Het acuut zieke kind
Het acuut zieke kind
Datum:
MEERDERE STARTDATA
Soort cursus:
Cursus

De organisatie van de opvang van acuut zieke kinderen verschilt per ziekenhuis. Afhankelijk van de instelling draagt de ene keer de SEH-verpleegkundige, een andere keer de kinderverpleegkundige zorg voor de acute opvang van deze zieke kinderen. Vandaar een nascholing voor zowel kinder- als SEH-verpleegkundigen. In deze nascholing hebben beide doelgroepen hun eigen focus en trainen ze gezamenlijk casuïstiek. De cursus richt zich op de opvang gedurende de eerste 20 minuten van de opvang tot de aanwezigheid van de kinderarts.

  • Doelgroep

    Gespecialiseerde verpleegkundigen die betrokkenzijn bij de opvang van het acuut zieke kind in het ziekenhuis. Doorgaans zijn dit of SEH verpleegkundigen of kinderverpleegkundigen.  De cursus maakt ook onderdeel uit van de vervolgopleiding tot spoedeisendehulpverpleegkundige. Als je twijfelt of je aan de beginvereisten voldoet dan kun je je voor aanvang van de opleiding wenden tot de opleidingscoördinator.

    Doel

    Na afloop van deze nascholing kun je:

    • een gestandaardiseerde, systematische en georganiseerde benadering van onderzoek, planning, uitvoering en evaluatie bij een trauma- en/of acuut ziek kind demonstreren (primary assesment)
    • de actuele gezondheidsproblemen vaststellen
    • de benodigde zorg plannen en daarin prioriteiten aanbrengen
    • de benodigde interventies uitvoeren

    Duur

    Vooraf aan de trainingsdagen dient zo nodig de theorie bestudeerd te worden, kan de methodiek getraind worden in een online game, en wordt een online toets afgenomen. De contacttijd van de cursus bestaat uit vier dagdelen.

  • Programma

    Deze cursus start op meerdere momenten:
    19 en 26 mei 2025
    11 en 20 juni 2025

    Dagdeel 1  (Start 08.30 uur) Koffie en ontvangst, mentormoment, trainingen
    Dagdeel 2  Trainingen
    Dagdeel 3  Trainingen
    Dagdeel 4  Trainingen, mentormoment, evaluatie en certificering

    Tijdens de practica lessen ga je de opgedane kennis toepassen in een gesimuleerde praktijksituatie. De systematische benadering en behandeling van een kind met een bedreigde gezondheidssituatie wordt hierbij geoefend aan de hand van een aantal patiënten scenario's. Acht weken voorafgaand aan de eerste cursusdag krijg je toegang tot de elektronische leeromgeving. Er is een grondige voorbereiding noodzakelijk. In de cursus wordt gebruik gemaakt van een zelfscore van de deelnemer als uitgangspunt. Aangeboden scenario’s kunnen worden afgestemd op de leerbehoefte. In de vier trainingssessies vind feed forward plaats ten aanzien van de gegeven zorg en de leerdoelen. Aan het eind van de trainingen ontvangt de deelnemer een rapportage document voor in het eigen portfolio. Certificering vindt plaats na een voldoende resultaat van de (voorafgaand aan de cursusdagen gemaakte) toets + deelname aan de trainingen.

    Achtergrondinformatie over de nascholing

    Locatie
    Onderwijscentrum UMCG

    Accreditatie

    De cursus is V&VN geaccrediteerd, NVSHV accreditatie is aangevraagd.

  • Kosten

    Deelname aan deze nascholing kost € 1.253,- per persoon.

    Inclusief koffie/thee, lunches en toegang tot de elektronische leeromgeving. 

    Inschrijving

    Deze training start op meerdere momenten. Een overzicht van de startdata vind je onder tabblad 'Programma'.

    Om personeelsbeleid en opleidingscapaciteit op elkaar af te stemmen maken we gebruik van een reserveringssysteem. Wil je een plek reserveren? Stuur dan een e-mail naar [email protected]. Je ontvangt na afstemming een link om je in te schrijven. Deelname is aan een minimum (10) en maximum (12) aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.

    Let op! Bij ziekte/afwezigheid op een lesdag is het belangrijk om deze lesdag zo snel mogelijk (binnen 2 maanden) alsnog te volgen voor het kunnen verkrijgen van een certificaat. Voor het leerrendement is het van belang deze lesdagen kort achter elkaar te volgen.

  • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
    Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
    (t) 050 - 36 17013 (e) [email protected]