Met deze Sway hebben we onze inzichten gedeeld over het opzetten van UMCG-Hanze-Gilde leerafdelingen en deze ontsloten voor anderen die plannen hebben om leerafdelingen op te zetten of deze al hebben en verder willen ontwikkelen.
We leiden mensen op voor een toekomst die we zelf nog niet kennen. Dat betekent dat er in ieder geval een stevige basiskennis aanwezig moet zijn, maar ook dat jonge talenten uitgedaagd worden om op onderzoek uit te gaan en vindingrijk te zijn in oplossingen zoeken voor problemen die ze tegenkomen.
Wij hopen met deze beschrijving een basis te geven voor leerafdelingen als omgeving om in op onderzoek uit te gaan en in de driehoek onderwijs-onderzoek-praktijk tot innovaties in de zorg te komen. Dat kan op vele manieren.
Bijvoorbeeld onderwijskundig naar het leerklimaat of de effectiviteit van de gebruikte didactiek en pedagogiek in leerafdelingen, of de kosteneffectiviteit op maatschappelijk niveau, maar ook vakinhoudelijke onderwerpen over nieuwe vormen van zorg en de manier waarop we zorg op een vitale wijze kunnen blijven verlenen.
Uit dit project zijn onderwerpen naar voren die vragen om (vervolg)onderzoek. Uit de feedbackbijeenkomst met externe partijen werd duidelijk dat de invoering van leerafdelingen heel verschillend uit kan pakken en niet vanzelfsprekend succesvol zijn. Het is van belang om meer zicht op te hebben op verschillende niveaus.
Vanuit patiëntperspectief is het van wezenlijk belang om de effecten van leerafdelingen op de (ervaren) kwaliteit van zorg verder te onderzoeken op thema’s als veiligheid; persoonsgerichte zorg; waarde gericht zorg; gezamenlijke besluitvorming; betrekken van familie. Hierbij is het nodig te weten hoe effectief het is, bijvoorbeeld gekwantificeerd in patient reported outcome measures (PROMS) en meer in de diepte wat het effectief maakt.
Voor de leerafdelingen als vorm van opleiden in de praktijk is toegepast wetenschappelijk onderzoek nodig naar de didactische principes en systematische doorontwikkeling van leerafdelingen ten behoeve van het leer-/ werkklimaat. Naast kwalitatief diepte inzicht blijven geven is er vooral kwantitatieve onderbouwing nodig over de effectiviteit van leerafdelingen. Te beginnen bij natuurlijke experimenten waarin geleidelijke invoering van leerafdelingen gemonitord wordt op uitkomsten als studierendement (behalen leerdoelen; studieduur; uitval); professionele identiteitsontwikkeling; en het (ervaren) leer-/werkklimaat om vitaal te blijven. Alleen al het benutten van bestaande data zou een enorme winst zijn hierin.
Overstijgend zijn leerafdelingen een vruchtbare voedingsbodem waar onderwijs en praktijk met onderzoekers/ ontwikkelaars samen kunnen innoveren. De ‘natuurlijke onderwijs en praktijk setting’ faciliteert de implementatie van ontwikkelingen. Met meer samenwerking van onderwijs en praktijk instellingen is schaalvergroting mogelijk om (zorg)innovaties vanuit leerafdelingen te ontwikkelen en deze (participatief) te onderzoeken in proces en effectiviteit.
Hoe mooi zou het zijn als we daarvoor een netwerk met een kennisbank kunnen opbouwen waarin we gezamenlijk optrekken om te innoveren in onderwijs en zorg. Met elkaar delen wat we lokaal ontwikkelen en uitproberen, en veel belovende ontwikkelingen landelijk onderzoeken. Wij kijken er naar uit,
Fenna Wolthuis
Pepijn Roelofs
Jojanneke van Schie
Annita van Wijlen
Evelyn Finnema