Kom deze kerstvakantie bij ons

Voor wie ver van huis is, kunnen dit lange en stille weken zijn. Veel onderwijs staat in de kerstperiode op pauze en er is ook nog eens een lockdown. Daarom nodigen 25 'onderwijs-UMCG'ers' dit jaar twee internationale studenten bij hen thuis uit.

Op 28 december doen alumni officer Marjan Nieboer en coach learning communities Renée Bakker, de deur open voor masterstudenten Hoda uit Iran en Juliana uit Brazilië. De kinderen van Marjan, 13 en 15, zijn er speciaal voor thuis gebleven. Want zijn Hoda en Juliana nieuwsgierig naar de Nederlandse cultuur, de kinderen van Marjan zijn juist benieuwd wat in Iran en Brazilië gewoon is. 'Het ging al snel over het weer', vertelt Marjan. 'In Brazilië vieren ze kerst in bikini op het strand.' En in Iran?', vroegen de kinderen zich af. 'Daar vieren ze geen kerst.'  

Nieuwe ervaringen
Hoda en Juliana zijn beiden sinds augustus in Nederland en volgen hier de internationale research master Clinical and Psychological Epidemiology. Ze willen heel graag nieuwe ervaringen opdoen en daarom gaven ze zich op voor deze ontmoeting bij UMCG'ers thuis. Juliana vertelt dat ze het in Brazilië niet snel ziet gebeuren. Thuis komen bij docenten en ander onderwijspersoneel, daarvoor staan de hiërarchische verhoudingen toch echt in de weg. 


 

Langste fietsbrug van Europa
Marjan laat de masterstudenten graag wat van haar woonplaats Winschoten zien, dus trekken ze allemaal voor het eten de jas weer aan. 'We hebben de langste fietsbrug van Europa, daar zijn we overheen gelopen.' Na de wandeling maken ze stamppot boerenkool en zet Renée haar zuurkoolstamppot op tafel.  
 
Vriendenschappen
De ontmoetingen thuis bevallen goed, hoort Marjan ook van de andere collega's en studenten. Het blijft dan ook niet bij deze ene keer. Na de gesprekken, de wandeling en het samen eten, maken ze een afspraak voor in het nieuwe jaar. Wie weet hoeveel vriendschappen er over alle grenzen heen ontstaan in deze kerstvakantie.  


 

Gezellig!
Het was heel gezellig, zegt gynaecoloog en docent Marco Versluis de dag nadat PhD'ers Wenrui en Junjie bij hem thuis kwamen borrelen en eten. Wenrui en Junji zijn een jaar in Nederland en wilden graag eens meemaken hoe Nederlanders kerst vieren.  

Buiten je clubje
'Dit initiatief is een leuke manier om buiten je clubje te komen', zegt Marco. Dat geldt voor zijn gasten, maar natuurlijk ook voor hem en zijn gezin. 'Ik vond ze heel open en nieuwsgierig', merkt Marco op. Die nieuwsgierigheid is wederzijds, zeker bij Marco's zoons van 11 en 13. 'Die vonden het een beetje spannend en vooral heel leuk.'  
 
Borreltafel
Voor Wenrui en Junji heeft Marco's gezin een typisch Nederlandse borreltafel klaarstaan: met blokjes kaas en pinda's. Als ze ervaringen uitwisselen over eten of reizen, blijkt hoeveel ze gemeen hebben.  Marco's zoon met zijn eigen suikerspinbedrijfje, heeft al snel een gesprek over snoep. Wenrui en Junji vertellen hem dat je in China de leukste lollies hebt die je zelf kunt maken. 

Afdronk na Chinese thee
Na de borrel komt er stamppot boerenkool op tafel. 'Met alles erop en eraan', zegt Marco. Wenrui en Junji proberen het allemaal: de worst, de spekjes, de mosterd en augurken. 'De mosterd vonden ze nog het lekkerst. Daarna heb ik hangop met vla en rood fruit gemaakt, zodat ze ook kennis konden maken met de vlaflip.' Het frisse toetje valt in de smaak. De Chinese thee die ze daarna drinken, is de afdronk van een genoeglijk samenzijn. En: 'Zij hebben ons uitgenodigd nu een keer bij hen Chinees te komen eten.'