Huisartsopleider worden

Als huisartsopleider kan jij jouw passie voor het vak overdragen op huisartsen in opleiding en coassistenten.

Iets voor jou?

Hoe mooi en belangrijk het werk van een huisarts is, weet jij als geen ander. Als huisartsopleider kan jij jouw passie voor het vak overdragen op huisartsen in opleiding. 

Iets voor jou?
  • Wil jij jouw kennis, ervaring en visie delen? 
  • Wil jij een voorbeeld zijn voor een huisarts in opleiding? 
  • Wil jij je professionele netwerk in de regio verbreden? 
  • Wil jij je eigen kennis up-to-date houden en een leven lang leren? 
  • Wil jij bijdragen aan het opleiden van voldoende nieuwe en professionele huisartsen? 
Zeg jij volmondig ja? Meld je dan nu aan om huisartsopleider te worden bij de Huisartsopleiding UMCG. Stuur een mail naar [email protected].

Tijdelijke stop nieuwe aanmeldingen huisartsopleiders

We zijn erg blij met het enthousiasme vanuit huisartsen om opleider te worden. Na zorgvuldige overweging en evaluatie van de huidige situatie hebben we moeten besluiten om voorlopig geen nieuwe opleiders aan te nemen. Deze beslissing is genomen vanwege het aantal aios dat zich heeft aangemeld voor onze huisartsopleiding. Ook per september 2024 zijn niet alle opleidingsplaatsen in Groningen en Zwolle opgevuld.

Ons streven is om een huisartsopleider maximaal 2 koppelingsrondes niet te koppelen aan een aios.
We hopen van harte dat deze situatie tijdelijk is en dat we in de nabije toekomst weer een stijging zullen zien in het aantal aios dat zich aanmeldt voor onze opleiding.

Mochten er in de toekomst meer opleidingsplaatsen gevuld worden, dan laten we meteen weten als kandidaat-opleiders zich weer bij ons kunnen aanmelden.

Onze collega's van Studentenonderwijs die elk jaar ruim 450 coschappen Huisartsgeneeskunde moeten regelen, zijn op zoek naar opleidingsplaatsen. Het enthousiasmeren van toekomstige huisartsen is erg belangrijk, dus meld je vooral aan om naast aios ook coassistenten op te leiden! Hiervoor kun je mailen naar [email protected].

Opleidershandboek

In het Opleidershandboek staat voor huisarts- en stageopleiders alle informatie over het opleiden van aios.

Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk de verhalen van andere huisartsen in deze video van de Landelijke Huisartsen Opleiders Vereniging (LHOV). 
Video bekijken Scannen
  • Het begeleiden en trainen van een huisarts in opleiding kent vele facetten. De aios werkt 3 tot 4 dagen per week in jouw praktijk. Naast het leren en laten zien wat goed dokteren is, heb je meer taken:
    ​​​​
    • coaching en begeleiding
    • wegwijs maken
    • organiseren van je werkzaamheden in de praktijk
    • toetsen en geven van feedback
    • voortgangsgesprekken voeren
  • Natuurlijk ben jij als opleider vakbekwaam en enthousiast. Ook deel je op een goede manier je kennis en kritiek. Hiernaast zijn er landelijke voorwaarden om als huisartsopleider aan de slag te mogen. Je moet bijvoorbeeld minstens drie jaar praktiserend huisarts zijn en minimaal zestien uur per week werken. Er worden ook voorwaarden gesteld aan jouw praktijk. Zo moet er de hele werkweek een gediplomeerd assistente zijn en moet er voldoende ruimte zijn. Je kan alle voorwaarden bekijken op de website van de KNMG

    Als jij en je praktijk voldoen aan alle voorwaarden, kan je je aanmelden als aspirant-opleider. Een van onze visiteurs komt dan bij je langs in de praktijk voor een bezichtiging en een kennismakingsgesprek. Voordat je echt aan de slag gaat als huisartsopleider volg je het verplichte introductieprogramma en laat je je erkennen door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). ​​​​​​​

     

    ​​​​​​​Genoeg gelezen? Stuur een mail aan [email protected] en meld je dan nu meteen aan als aspirant-opleider!​​​​​​

  • De tweedaagse introductiecursus voor huisartsopleiders bij de Huisartsopleiding UMCG wordt een paar keer per jaar gegeven. Aanmelden kan via [email protected]. Deelname is verplicht voor alle aspirant-opleiders. Je mag een aios alleen opleiden met een erkenning van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Uitleg en voorwaarden kan je vinden op de website van de KNMG.

    Na een succesvolle deelname aan de cursus en een erkenning door de RGS word je opgenomen in de poule met opleiders. De eerste 2 keer dat je aan een aios wordt gekoppeld, zal dit altijd een eerstejaars aios zijn. 
  • Een leven lang leren doe je als huisarts en ook als huisartsopleider. Na de cursus voorafgaand aan je definitieve inzet als opleider, doe je - tijdens het opleiden van een aios - mee aan het verplichte scholingsprogramma van de Huisartsopleiding UMCG. Wij bieden hiermee ondersteuning bij het leren van en het vormgeven aan het opleiderschap met dit gevarieerde en geaccrediteerde scholingsprogramma. Ons programma wordt al jaren met veel succes gegeven door ervaren docenten en begeleiders. 

     Als beginnende opleider volg je de speciale startersmodule. De scholing omvat minimaal 8 opleidersdagen. Een ander onderdeel van het programma zijn de voortgangsgesprekken. Tijdens die gesprekken gaat het niet alleen om jouw functioneren en ontwikkeling als huisartsopleider, ook de samenwerking met het instituut staat centraal. 
  • Als huisartsopleider ontvang je een financiële vergoeding en accreditatiepunten.


    Financiële vergoeding 

    De vergoeding wordt betaald door de SBOH en is bedoeld voor bijvoorbeeld kosten voor een aparte spreekkamer en videoapparatuur voor het registreren van consulten van de aios. De bedragen vallen onder de btw-vrijstelling voor onderwijs. Kijk voor de meest recente informatie en de actuele hoogte van de vergoeding op de website van de SBOH
     

    Accreditatiepunten 

    Huisartsopleiders krijgen 20 accreditatiepunten, mits ze het hele scholingsprogramma hebben gevolgd.  
  • Werk en privé moeten goed in balans zijn, ook als je huisarts bent. Daarom bieden we de mogelijkheid om samen met een collega-huisarts te werken als opleider. Hierbij kan de verdeling van de taken worden afgestemd op ieders kwaliteiten. Jullie overleggen altijd over de begeleiding en beoordeling van de aios. 
    Er zijn hierbij ook voordelen voor de aios. Die kan: 
    • bij meerdere huisartsen een kijkje in de keuken krijgen
    • twee werkstijlen leren kennen
    • van verschillende collega’s verschillende dingen leren
    • leren werken in een complexer samenwerkingsverband
    • twee rolmodellen hebben
    Er zijn 2 constructies voor het duo-opleiderschap, een volwaardig duo of opleider met maatje: 


    Volwaardig duo 

    Beide opleiders in het duo zijn volwaardige RGS-erkende opleiders. Eén van beide is de hoofdopleider. Indien de opleiders elk een eigen praktijk hebben met patiënten op naam, dan werkt de aios met de patiënten van de hoofdopleider. Dit geldt ook voor de zelfstandige periode. De hoofdopleider volgt alle scholingsdagen en krijgt van de SBOH de opleidersvergoeding uitgekeerd. De andere opleider maakt een keuze uit een deel van het opleidingsaanbod. De hoofdopleider is juridisch en organisatorisch verantwoordelijk voor het opleiderschap, zowel in de praktijk als in de relatie met het opleidingsinstituut. Idealiter zijn beide huisartsen afwisselend hoofdopleider. 
     

    Hoofdopleider met maatje 

    Een maatje mag een halve werkdag per week ingezet worden voor de opleiding van de aios en hoeft niet RGS-erkend te zijn. De opleider krijgt van zijn maatje vóór ieder voortgangsgesprek informatie over de voortgang van de aios. De rest van de verantwoordelijkheden, zoals hierboven beschreven, zijn voor rekening van de hoofdopleider.
  • Is opleiden echt iets voor jou en jouw praktijk? Naast huisartsen in opleiding kan je er ook voor kiezen om coassistenten op te (blijven) leiden. Elk jaar zijn we voor ruim 450 studenten Geneeskunde op zoek naar een huisartsenpraktijk voor het verplichte coschap Huisartsgeneeskunde. Jij kan die studenten enthousiast maken voor het vak van huisarts en ervaren of opleiden bij jou past. Kies dus naast het opleiden van aios ook voor het opleiden van coassistenten. Samen werken we zo aan de beste zorg voor onze patiënten, nu en in de toekomst. Hiervoor kun je contact opnemen met onze collega’s van Studentenonderwijs via [email protected].

Contact​​​​​​​

​​​​​​​Wil je meer informatie? Of wil je je aanmelden als huisartsopleider? Bel of mail naar het Opleidersteam.