Cytologie en histologie van bloed en beenmerg voor medici en klinisch chemici

Periode:
T/M
Soort cursus:
Cursus

In deze cursus staat de samenwerking tussen cytologen en histologen centraal. Korte voordrachten worden steeds afgewisseld met goed gevulde practica, waarbij een optimale interactie tussen cursisten onderling en tussen cursisten en docenten wordt nagestreefd. U wordt vertrouwd gemaakt met de praktische diagnostiek van maligne en niet-maligne hematologische aandoeningen voor wat betreft het microscopisch onderzoek. Waar nodig wordt de rol van immunofenotypering, cytogenetica, moleculaire diagnostiek en additionele technieken belicht. 

 • Doelgroep

  Internisten, hematologen, pathologen, AIOS en fellows vanuit deze genoemde vakgebieden en klinisch chemici. De cursus is niet bedoeld voor analisten en klinisch chemici in opleiding, voor hen worden separaat cursussen georganiseerd. 

 • Programma

  18 september 2024
  13.30  Ontvangst en registratie
  13.50  Opening
  14.00  Start programma
  14.45  Pauze
  15.00  Vervolg programma
  17.30  Afsluiting cursusdag 1

  19 september 2024
  08.30  Start programma
  10.15  Pauze
  11.30  Vervolg programma
  12.30  Lunch
  13.15  Vervolg programma
  17.00  Einde cursusdag 2

  20 september 2024
  08.30  Start programma
  09.30  Pauze
  09.45  Vervolg programma
  11.45  Toets 
  12.15  Afsluiting

  Bekijk ook het uitgebreide programma.

  Van de cursisten wordt tenminste enige basiskennis van normale bloed- en beenmergmorfologie verwacht. Voor de gevorderdencursus adviseren we dat u de basiscursus heeft gevolgd. De cursus is niet geschikt voor analisten en klinisch chemici in opleiding. Voor hen wordt een separate cursus georganiseerd. 

  Module 1
  Introductiecursus digitaal. Normale en reactieve beelden in bloed en beenmerg, inclusief histologie. 

  Module 2
  Ziektebeelden die in de dagelijkse praktijk voorkomen, waaronder de meest voorkomende myeloproliferatieve neoplasmata en myelodysplastische syndromen, lymfatische maligniteiten en acute leukemieën. 

  Module 3
  Gevorderdencursus (vindt in 2025 plaats). Integrale diagnostiek met interactieve casuïstiek, hierbij komen ook de zeldzame beelden aan bod. 

  Voorbereiding
  We hanteren tijdens de cursus de WHO-classificatie. U dient in het bezit te zijn van het WHO-boek 'WHO Classification of Tumours of Haematopoietic and Lymphoid Tissue, Swerdlow et al, s, versie 2017'. Als voorbereiding is, naast de vele atlassen die beschikbaar zijn op elk laboratorium, het programma HemoSurf een goede optie. Dit is een interactieve hematologie-atlas die meer dan 3000 foto's van bloed en beenmerguitstrijkjes omvat. 

  Locatie
  Simulation Center UMCG
  (intern UMCG-adres: Fonteinstraat 21)

  Docent

  Dr. C.W. Choi, hematoloog, Universitair Medisch Centrum Groningen
  Dr. A. Diepstra, patholoog, Universitair Medisch Centrum Groningen
  Dr. K.M. Hebeda, patholoog, Radboudumc Nijmegen
  Dr. M.V. Lukens, klinisch chemicus/medisch immunoloog, Universitair Medisch Centrum Groningen  
  Dr. A.B. Mulder, laboratoriumarts/klinisch chemicus, Universitair Medisch Centrum Groningen 
  Dr. M.J. Wondergem, hematoloog, VU Medisch Centrum Amsterdam

  Accreditatie

  Accreditatie van het programma wordt aangevraagd bij de: Nederlandse Internisten Vereniging, Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en de Nederlandse Vereniging voor Pathologie.

  Organisatie

  Centrum Bij- en Nascholing van het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden in samenwerking met de afdelingen Pathologie en Hematologie en het laboratoriumcentrum van het UMCG

 • Kosten

  Deelname aan deze cursus kost € 645,- per persoon. Inclusief koffie/thee, lunches en diner.

  Inschrijving

  U kunt zich tot 29 augustus 2024 inschrijven.  Deelname is aan een maximum aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Annulering van uw inschrijving is mogelijk tot 29 augustus 2024. In dat geval worden administratiekosten (€ 50 ,-) in rekening gebracht. Bij annulering na deze datum is geen restitutie mogelijk. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen.
   

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  Centrum Bij- en Nascholing
  (t) 050 - 361 90 24 (e) [email protected]