'Niet weer de stages stopzetten'

MBO-V-student Renée Boonstra liep stage op de verpleegafdeling voor Algemene Interne Geneeskunde toen de coronacrisis uitbrak. Op ‘haar’ E4 werden patiënten opgenomen van wie vermoed werd dat ze COVID-19 hadden. Voor Renée werd het spannend: kon haar stage wel doorgaan?

“Ik mocht gelukkig door, maar dat hing echt af van de afdeling en hoofdverpleegkundige.” Renée kreeg de zorg voor COVID-19-patiënten zo “echt helemaal mee”. Voor een aantal medestudenten werd de stage wel stopgezet. Niet fijn. "Die moesten hun punten buiten het UMCG halen.” Bij de tweede golf gaat het anders, merkt ze. “Nu willen ze niet weer stages stopzetten, anders zijn er straks geen nieuwe afgestudeerde verpleegkundigen!”

Voortgangsgesprek in UMCG

Renée loopt nu drieënhalve dag in de week stage op het Dagcentrum van Interne Geneeskunde en heeft één dag in de week school. De tussen- en eindevaluatie van haar vorige stage vond in het voorjaar online plaats. “Dat werkt echt minder goed dan wanneer je bij elkaar zit,” zegt ze. De mbo-docenten van het UMCG gilde waar binnen Renée haar opleiding volgt, zijn normaal in het UMCG aanwezig om les te geven. Ze kunnen nu wel bij de voortgangsgesprekken zijn. “Ik vind het heel fijn dat het UMCG inziet hoe belangrijk dat is. Het UMCG Gildeproject is juist een hele mooie manier van opleiden.”

Meer tijd

Met haar studie gaat het goed, vertelt Renée. “Ik vind de online lessen fijner, want zo kan ik mijn eigen planning aanhouden en er is minder reuring waardoor ik afgeleid word. Ik kan in mijn eigen tempo leren en krijg goede begeleiding vanuit school, we kunnen altijd appen of bellen. Onze stages zijn gegarandeerd en we hebben vaste werkbegeleiders in het UMCG die nu niet op de IC hoeven te werken. Ze hebben ook meer tijd voor ons. Ik wil bijvoorbeeld nog een uitstap maken naar de anesthesie en ze denken echt mee hoe dat veilig kan.”

Minder gastlessen

Deze tijd heeft natuurlijk voor- en nadelen, beaamt ze. “We zouden bijvoorbeeld naar de rechtbank gaan met school, maar we hebben geen uitjes meer. En we hebben minder klinisch redeneren en gastlessen van andere afdelingen. Je hebt dus wel je eigen leerproces en verpleegafdeling, maar niets meer daarbuiten.”

Goed op jezelf letten

"Het is wel duidelijk geworden hoe belangrijk verpleegkundigen voor de zorg zijn”, concludeert Renée na negen maanden corona. Ze wil na haar afstuderen graag in het UMCG blijven werken. "Maar het is me ook duidelijk geworden dat je goed om je eigen gezondheid moet denken. Vanwege het virus, natuurlijk, maar ik hoor ook collega’s vertellen over een burn-out. Je moet echt goed op jezelf blijven letten.”