Patiëntenparticipatie voor onderzoekers in het UMCG (NL)

voor promovendi en onderzoekers
voor promovendi en onderzoekers
Datum:
DATUM NOG NIET BEKEND
Soort cursus:
Cursus

Deze training richt zich op theoretische en praktische aspecten van het werken met patiëntvertegenwoordigers in medisch onderzoek. Hoe organiseert en implementeer je patiënten betrokkenheid op een zinvolle manier in jouw project? Wat is de meerwaarde van een samenwerking en hoe verhoudt zich dat tot jouw onderzoek? In welke fasen van je onderzoek werk je samen met patiëntenvertegenwoordigers en welke rol voor de patiënt past daarbij? Aan bod komen praktische aspecten van een samenwerking met patiënten in je onderzoek. Daarnaast is er aandacht voor valkuilen en succesfactoren. Tijdens de training is er veel interactie met medecursisten.

Let op: Deze training gaat niet over werken met patiënten in de rol van proefpersoon in een klinische studie!

 • Doelgroep

  Academische onderzoekers van het UMCG/de RUG, met én zonder ervaring met patiëntenparticipatie.

  Doel

  Na afloop van deze training:

  • weet je hoe je patiëntenparticipatie in kunt zetten om jouw onderzoek meer betekenisvol te maken
  • weet je waar je terecht kunt voor praktische informatie en tools voor het vervolg
 • Programma

  09.30  Ontvangst en inschrijving
  10.00  Start training
  12.30  Lunch
  16.30  Einde training

  In de ochtend komen vooral de voorbereidende stappen van een samenwerking tussen onderzoeker en patiëntenvertegenwoordiger aan bod. We behandelen de theorie en onderbreken met korte opdrachten. We besteden aandacht aan de vragen die voorafgaand aan de training (middels de intake) zijn geïnventariseerd bij de deelnemers.

  Praktijk
  Vervolgens ga je aan de slag met je eigen onderzoek. Je gebruikt de Participatiematrix om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden en uitdagingen van patiëntenparticipatie in je onderzoek. Deze oefening doe je in groepjes, zodat je optimaal kunt leren van elkaars ervaringen en ideeën. Zo leg je al brainstormend de eerste hand aan een plan van aanpak. Per groep werk je één casus uit tot een pitch, die inzet vormt voor een discussie met de groep. Een belangrijke rol in het middag programma is weggelegd voor een ervaringsdeskundige patiënt-onderzoeker.

  Taal
  De voertaal van deze training is Nederlands. Klik hier voor een Engelstalige versie van de training.

  Locatie
  Onderwijscentrum UMCG

  Docent

  Casper Schoemaker, adviseur patiëntenparticipatie, PGOsupport
  Casper is adviseur patiëntenparticipatie en trainer voor cursussen patiëntenparticipatie in onderzoek, waaronder duo-intervisiegroepen van onderzoekers en patiënten. Hij heeft veel ervaring als onderzoeker, maar ook als patiëntenvertegenwoordiger. Het is nog lang niet overal in de onderzoekswereld vanzelfsprekend dat patiënten meedenken en meebeslissen. Gelukkig zijn er veel jonge onderzoekers die dat wel willen, maar nog niet zo goed weten hoe. Het is heel dankbaar werk om hen op weg te helpen, zodat ze samen met hun patiëntpartners een werkrelatie kunnen ontwikkelen die bij hen beiden past. Samen met patiënten onderzoek doen is namelijk veel leuker en leerzamer en leidt uiteindelijk tot resultaten waar iedereen wat aan heeft.

  Accreditatie

  Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

  Organisatie

  Postacademisch Onderwijs Geneeskunde (PAOG) van het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden in samenwerking met PGO support

 • Kosten

  De kosten voor deelname worden gefinancierd door de Raad van Bestuur. Bij annuleren drie weken voorafgaand aan de training of niet aanwezig zonder opgave van reden wordt een bedrag van € 100,- in rekening gebracht.

  Inschrijving

  Inschrijving is nog niet mogelijk. Heb je interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar: [email protected], dan informeren wij je zodra je je kunt inschrijven.

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  Postacademisch Onderwijs
  (t) 050-3613558 (e) [email protected]