Patiëntenparticipatie voor onderzoekers in het UMCG

voor promovendi en onderzoekers
voor promovendi en onderzoekers
Periode:
Soort cursus:
Cursus

Deze training richt zich op theoretische en praktische aspecten van het samenwerken met patiëntvertegenwoordigers in medisch onderzoek. Hoe organiseer en implementeer je patiënten-betrokkenheid op een zinvolle manier in jouw project? Wat is de meerwaarde van een samenwerking en hoe verhoudt zich dat tot jouw onderzoek? In welke fasen van je onderzoek werk je samen met patiëntenvertegenwoordigers en welke rol voor de patiënt past daarbij? Aan bod komen praktische aspecten van een samenwerking met patiënten in je onderzoek. Daarnaast is er aandacht voor valkuilen en succesfactoren. Tijdens de training is er veel interactie met medecursisten. 

Let op: Deze training gaat niet over de inclusie van patiënten als deelnemer of proefpersoon in een klinische studie!

  • Doelgroep

    Academische onderzoekers van het UMCG/de RUG, met én zonder ervaring met patiëntenparticipatie.

    Doel

    Na afloop van deze training:

    • weet je hoe je patiëntenparticipatie in kunt zetten om jouw onderzoek meer betekenisvol te maken
    • weet je waar je terecht kunt voor praktische informatie en tools voor het vervolg
  • Programma

    Voorafgaand aan de training volgen de cursisten de online kennismodule 'Rollen van Participatie' in de online leeromgeving van INVOLV (ongeveer 45 minuten). Ook vullen ze een kort intakeformulier in met hun ervaringen en hun vragen aan de docenten.

    Programma
    09.30  Ontvangst en inschrijving
    10.00  Start training
    12.30  Lunch
    16.30  Einde training

    In de ochtend komen vooral de voorbereidende stappen van een samenwerking tussen onderzoeker en patiëntenvertegenwoordiger aan bod. We behandelen de theorie en onderbreken met korte opdrachten. We besteden aandacht aan de vragen die voorafgaand aan de training (middels de intake) zijn geïnventariseerd bij de deelnemers.

    Praktijk
    Vervolgens ga je aan de slag met je eigen onderzoek. Je gebruikt de Participatiematrix om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden en uitdagingen van patiëntenparticipatie in je onderzoek. Deze oefening doe je in groepjes, zodat je optimaal kunt leren van elkaars ervaringen en ideeën. Zo leg je al brainstormend de eerste hand aan een plan van aanpak. Per groep werk je één casus uit tot een pitch, die inzet vormt voor een discussie met de groep. De beide docenten geven ook feedback vanuit hun dubbele perspectief van onderzoeker én ervaringsdeskundige.

    Locatie
    Onderwijscentrum UMCG

    Docent

    Casper Schoemaker, adviseur patiëntenparticipatie, INVOLV
    Casper is adviseur patiëntenparticipatie en trainer voor cursussen patiëntenparticipatie in onderzoek, waaronder duo-intervisiegroepen van onderzoekers en patiënten. Hij heeft veel ervaring als onderzoeker, maar ook als patiëntenvertegenwoordiger. Het is nog lang niet overal in de onderzoekswereld vanzelfsprekend dat patiënten meedenken en meebeslissen. Gelukkig zijn er veel jonge onderzoekers die dat wel willen, maar nog niet zo goed weten hoe. Het is heel dankbaar werk om hen op weg te helpen, zodat ze samen met hun patiëntpartners een werkrelatie kunnen ontwikkelen die bij hen beiden past. Samen met patiënten onderzoek doen is namelijk veel leuker en leerzamer en leidt uiteindelijk tot resultaten waar iedereen wat aan heeft.

    Wendy Wagenaar, trainer patiëntenparticipatie, INVOLV
    Wendy is trainer voor cursussen rondom patiëntenparticipatie in onderzoek, waaronder patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek voor patiënten en het beoordelen van onderzoeksvoorstellen voor patiënten. Ze heeft veel ervaring als onderzoeker op het gebied van zeldzame ziekten en is universitair docent bij de Erasmus School of Health Policy & Management. Daarnaast heeft ze veel ervaring als patiëntenvertegenwoordiger op het gebied van reumatische aandoeningen. 

    Accreditatie

    Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

    Organisatie

    INVOLV verzorgt de training in opdracht van het Centrum Bij- en Nascholing van het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden. INVOLV adviseert en traint patiëntenorganisaties, onderzoekers en onderzoeksinstellingen over participatie bij wetenschappelijk onderzoek.

  • Kosten

    De kosten voor deelname worden gefinancierd door de Raad van Bestuur.

    Inschrijving

    Deelname is aan een maximum aantal  gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Bij annuleren drie weken voorafgaand aan de training wordt een bedrag van € 100,- in rekening gebracht.

    Bekijk ook de Engels-talige versie van deze cursus.

  • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
    Centrum Bij- en Nascholing
    (t) 050-3613558 (e) [email protected]