Patiëntenparticipatie voor onderzoekers in het UMCG

voor promovendi en onderzoekers
voor promovendi en onderzoekers
Datum:
MEERDERE STARTDATA
Soort cursus:
Cursus

Deze training richt zich op theoretische en praktische aspecten van het samenwerken met patiëntvertegenwoordigers in medisch onderzoek. Hoe organiseer en implementeer je patiënten-betrokkenheid op een zinvolle manier in jouw project? Wat is de meerwaarde van een samenwerking en hoe verhoudt zich dat tot jouw onderzoek? In welke fasen van je onderzoek werk je samen met patiëntenvertegenwoordigers en welke rol voor de patiënt past daarbij? Aan bod komen praktische aspecten van een samenwerking met patiënten in je onderzoek. Daarnaast is er aandacht voor valkuilen en succesfactoren. Tijdens de training is er veel interactie met medecursisten. 

Let op: Deze training gaat niet over de inclusie van patiënten als deelnemer of proefpersoon in een klinische studie!

 • Doelgroep

  Academische onderzoekers van het UMCG/de RUG, met én zonder ervaring met patiëntenparticipatie.

  Doel

  Na afloop van deze training:

  • weet je hoe je patiëntenparticipatie in kunt zetten om jouw onderzoek meer betekenisvol te maken
  • weet je waar je terecht kunt voor praktische informatie en tools voor het vervolg
 • Programma

  Deze cursus start op meerdere momenten:
  11 maart 2025
  25 maart 2025

  Voorafgaand aan de training volgen de cursisten de online kennismodule 'Rollen van Participatie' in de online leeromgeving van PGOsupport (ongeveer 45 minuten). Ook vullen ze een kort intakeformulier in met hun ervaringen en hun vragen aan de docenten.

  Programma
  09.30  Ontvangst en inschrijving
  10.00  Start training
  12.30  Lunch
  16.30  Einde training

  In de ochtend komen vooral de voorbereidende stappen van een samenwerking tussen onderzoeker en patiëntenvertegenwoordiger aan bod. We behandelen de theorie en onderbreken met korte opdrachten. We besteden aandacht aan de vragen die voorafgaand aan de training (middels de intake) zijn geïnventariseerd bij de deelnemers.

  Praktijk
  Vervolgens ga je aan de slag met je eigen onderzoek. Je gebruikt de Participatiematrix om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden en uitdagingen van patiëntenparticipatie in je onderzoek. Deze oefening doe je in groepjes, zodat je optimaal kunt leren van elkaars ervaringen en ideeën. Zo leg je al brainstormend de eerste hand aan een plan van aanpak. Per groep werk je één casus uit tot een pitch, die inzet vormt voor een discussie met de groep. De beide docenten geven ook feedback vanuit hun dubbele perspectief van onderzoeker én ervaringsdeskundige.

  Locatie
  Onderwijscentrum UMCG

  Docent

  Casper Schoemaker, adviseur patiëntenparticipatie, PGOsupport
  Casper is adviseur patiëntenparticipatie en trainer voor cursussen patiëntenparticipatie in onderzoek, waaronder duo-intervisiegroepen van onderzoekers en patiënten. Hij heeft veel ervaring als onderzoeker, maar ook als patiëntenvertegenwoordiger. Het is nog lang niet overal in de onderzoekswereld vanzelfsprekend dat patiënten meedenken en meebeslissen. Gelukkig zijn er veel jonge onderzoekers die dat wel willen, maar nog niet zo goed weten hoe. Het is heel dankbaar werk om hen op weg te helpen, zodat ze samen met hun patiëntpartners een werkrelatie kunnen ontwikkelen die bij hen beiden past. Samen met patiënten onderzoek doen is namelijk veel leuker en leerzamer en leidt uiteindelijk tot resultaten waar iedereen wat aan heeft.

  Wendy Olsder, trainer patiëntenparticipatie, PGOsupport
  Wendy is trainer voor cursussen rondom patiëntenparticipatie in onderzoek, waaronder patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek voor patiënten en het beoordelen van onderzoeksvoorstellen voor patiënten. Ze heeft veel ervaring als onderzoeker op het gebied van zeldzame ziekten en is universitair docent bij de Erasmus School of Health Policy & Management. Daarnaast heeft ze veel ervaring als patiëntenvertegenwoordiger op het gebied van reumatische aandoeningen. 

  Accreditatie

  Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

  Organisatie

  PGOsupport verzorgt de training in opdracht van het Postacademisch Onderwijs Geneeskunde (PAOG) van het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden. PGOsupport adviseert en traint patiëntenorganisaties, onderzoekers en onderzoeksinstellingen over participatie bij wetenschappelijk onderzoek.

 • Kosten

  De kosten voor deelname worden gefinancierd door de Raad van Bestuur. Bij annuleren drie weken voorafgaand aan de training wordt een bedrag van € 100,- in rekening gebracht.

  Inschrijving

  Inschrijving is nog niet mogelijk. Heb je interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar: [email protected], dan informeren wij je zodra je je kunt inschrijven.

  Bekijk ook de Engels-talige versie van deze cursus.

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  Centrum Bij- en Nascholing
  (t) 050-3613558 (e) [email protected]