Patiëntenparticipatie voor onderzoekers in het UMCG - onderzoekers

voor alle onderzoekers
Periode:
Soort cursus:
Cursus

Deze training richt zich op theoretische en praktische aspecten van het werken met patiëntvertegenwoordigers in medisch onderzoek. Hoe organiseert en implementeer je patiënten betrokkenheid op een zinvolle manier in jouw project? Wat is de meerwaarde van een samenwerking en hoe verhoudt zich dat tot jouw onderzoek? In welke fasen van je onderzoek werk je samen met patiëntenvertegenwoordigers en welke rol voor de patiënt past daarbij? Aan bod komen praktische aspecten van een samenwerking met patiënten in je onderzoek. Daarnaast is er aandacht voor valkuilen en succesfactoren. Tijdens de training is er veel interactie met medecursisten.

Let op: Deze training gaat niet over werken met patiënten in de rol van proefpersoon in een klinische studie!

 • Doelgroep

  Academische onderzoekers in het UMCG, met én zonder ervaring met patiëntenparticipatie.

  Doel

  Na afloop van deze training:

  • weet je hoe je patiëntenparticipatie in kunt zetten om jouw onderzoek meer betekenisvol te maken
  • weet je waar je terecht kunt voor praktische informatie en tools voor het vervolg
 • Programma

  De ochtend bestaat uit een e-learning. Het middaggedeelte vindt online plaats.

  In de ochtend komen vooral de voorbereidende stappen van een samenwerking tussen onderzoeker en patiëntenvertegenwoordiger aan bod. We behandelen de theorie en onderbreken met korte opdrachten. We besteden aandacht aan de vragen die voorafgaand aan de training (middels de intake) zijn geïnventariseerd bij de deelnemers.

  Praktijk
  Vervolgens ga je aan de slag met je eigen onderzoek. Je gebruikt de Participatiematrix om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden en uitdagingen van patiëntenparticipatie in je onderzoek. Deze oefening doe je in groepjes, zodat je optimaal kunt leren van elkaars ervaringen en ideeën. Zo leg je al brainstormend de eerste hand aan een plan van aanpak. Per groep werk je één casus uit tot een pitch, die inzet vormt voor een discussie met de groep. Een belangrijke rol in het middagprogramma is weggelegd voor een ervaringsdeskundige patiënt-onderzoeker.

  Locatie
  Online

  Docent

  Annemiek van Rensen, adviseur patiëntenparticipatie, PGOsupport
  Annemiek heeft een achtergrond als onderzoeker en inmiddels ruim 10 jaar ervaring als adviseur/trainer op het gebied van patiëntenparticipatie bij onderzoek en geneesmiddelontwikkeling.

  Rob Hagen, patiënt onderzoeker en coordinator, PGOsupport
  Rob heeft veel ervaring als patiëntonderzoeker. Tot voor kort was hij coördinator van de werkgroep Patientenparticipatie bij de parkinsonvereniging. Een functie die hij ruim 6 jaar heeft vervuld. Daarnaast kan hij  vertellen over eigen ervaringen vanuit patiëntenperspectief. Rob heeft een ruime werkervaring als opleidingsadviseur en een opleidingsachtergrond in bewegingswetenschappen en epidemiologie. Tijdens het interactieve middagprogramma worden de deelnemers volop uitgedaagd om hun eigen ideeën te toetsen aan zijn perspectief als patiëntonderzoeker.

  Accreditatie

  Je ontvangt na afloop een bewijs van deelname.

  Organisatie

  Postacademisch Onderwijs Geneeskunde (PAOG) van het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden in samenwerking met PGO support

 • Kosten

  De kosten voor deelname worden gefinancierd door de Raad van Bestuur.

  Inschrijving

  Deze cursus is volgeboekt. Inschrijving is niet meer mogelijk. Wil je een plekje op de wachtlijst? Stuur dan een e-mail naar: e.f.wagenaar@umcg.nl

  Deelname aan deze cursus is aan een minimum en een maximum aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. 

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  Postacademisch Onderwijs
  (t) 050-3613558 (e) e.f.wagenaar@umcg.nl