Oogheelkunde voor huisartsen

Verdiepingscursus
Verdiepingscursus
Datum:
DATUM NOG NIET BEKEND
Soort cursus:
Cursus

De cursus Oogheelkunde richt zich op aanvullend oogheelkundig onderzoek in de eerste lijn, in het bijzonder de hulpmiddelen spleetlamp en oogspiegel. De cursus is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de afdeling Oogheelkunde van het UMCG en praktiserende huisartsen. Door deze unieke opzet leert u aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden hoe u een oogheelkundig onderzoek uitvoert en hoe u oogheelkundige behandelingen verricht.

Deelnemers aan het woord
‘goede cursusopzet’, ‘uitgebreid en volledig’, ‘toegewijde en enthousiaste docenten’, ‘intensief, maar zeer leuk en leerzaam’, ‘kleine groep, daardoor veel interactie’, ‘goede mix van theorie en praktijk’

 • Doelgroep

  Huisartsen (die nog niet geregistreerd zijn bij het CHBB).

  Doel

  Na afloop van deze cursus:

  • kunt u het oogheelkundig onderzoek uitvoeren en interpreteren
  • kunt u aanvullende oogheelkundige behandelingen zelfstandig verrichten
  • weet u wanneer u -met de juiste urgentie voor diagnostiek- uw patiënt moet doorverwijzen. 
 • Programma

  De cursus vindt plaats op 8 avonden van 18.30-22.00 uur.

  Lesdata
  Meer informatie over de lesdata volgt.

  Naast verplichte aanwezigheid op deze avonden dient u huiswerkopdrachten in kleine groepjes met medecursisten uit te voeren. Deze huiswerkopdrachten zijn vaak opdrachten om het geleerde in de praktijk te oefenen. Hierdoor kunt u tevens uw persoonlijke portfolio met voldoende patiënten vullen. Verder verwachten wij dat u eigen patiënten tijdens de cursusavonden kunt laten komen om als ‘proefpatiënt’ te fungeren. De cursus wordt afgesloten met een eindbeoordeling. U wordt beoordeeld op uw vaardigheden, een voldoende gevuld portfolio en de eisen voor praktijkuitrusting.

  Locatie
  Polikliniek Oogheelkunde UMCG
  (intern UMCG-adres: Poortweg 6)

  Accreditatie

  Het programma is geaccrediteerd door het CvAH.
  Indien u de cursus met goed gevolg afsluit ontvangt u een certificaat waarmee u zich kunt registreren bij het CHBB.

  Erkenning

  Sluit u de cursus met goed gevolg af, dan mag u zich inschrijven in het register Oogheelkunde van het College voor Huisartsen met Bijzondere Bekwaamheden (CHBB). De LHV en het NHG willen met deze speciale registers de kwaliteit van (bijzondere) huisartsenzorg borgen, (regionale) kwaliteitsverbetering op specifieke terreinen ondersteunen en andere partijen duidelijkheid geven over de bijzondere bekwaamheden van de betreffende huisartsen. Substitutie van de tweede naar de eerste lijn en versterking van de eerstelijns zorg staan bij dit streven voorop. Alleen huisartsen die in het CHBB-register Oogheelkunde geregistreerd staan kunnen spleetlamponderzoek declareren.

  Organisatie

  Wenckebach Instituut UMCG, Postgraduate School of Medicine

  Programmacommissie / Organisatiecommissie
  J. Hummel, senior consulent, Wenckebach Instituut UMCG
  H.B. Kuitert, huisarts/medewerker Huisartsopleiding UMCG
  B.A.E. van der Pol, oogarts
  S.H.L. Sie, oogarts
  M.G. Tuinenga, senior consulent, Wenckebach Instituut UMCG
  J. de Waard, huisarts

 • Toelating

  • U bent in het bezit van een spleetlamp (bij inschrijving en op de eerste cursusavond ontvangt u hierover nadere informatie)
  • U bent nog niet geregistreerd bij het CHBB, register Oogheelkunde

  Kosten

  Deelname aan deze cursus kost € 1850,- per persoon, dit is inclusief de kosten voor koffie/thee/broodjes op alle avonden en de cursusmap (kosten onder voorbehoud).

  Inschrijving

  Inschrijving is nog niet mogelijk. Heeft u interesse in deelname? Klik dan hier, dan informeren wij u zodra u zich kunt inschrijven.

 • Wenckebach Instituut UMCG
  Secretariaat Postgraduate School of Medicine
  (t) 050 361 11 402 (e) paog@umcg.nl