Omgaan met agressie en grensoverschrijdend gedrag

Periode:
T/M
Soort cursus:
Cursus

In deze training leer je om gaan met agressief of grensoverschrijdend gedrag van patiënten, familie of collega’s. Dat kan fysiek agressief gedrag zijn, maar ook intimiderend, dreigend, boos of seksistisch gedrag. Agressief of grensoverschrijdend gedrag went nooit, maar je kunt wel leren er mee om te gaan. Hoe houd je controle over jezelf en de situatie? Dat staat centraal in de training. Je ontmoet vakgenoten van andere afdelingen/ instellingen en andere disciplines.

 • Doelgroep

  UMCG-medewerkers, huisartsen en andere medewerkers van huisartsenpraktijken.

  Doel

  Na het volgen van de training kun je:

  • Benoemen wat agressie is en welke verschillende vormen van agressie je meemaakt.
  • Benoemen wat dit gedrag met je doet.
  • Met collega’s van andere afdelingen ervaringen uitwisselen en op basis van die uitwisseling vaststellen welk gedrag toelaatbaar is en waar de grens ligt.
  • Herkennen hoe je om gaat met conflicten in je werk.
  • Handelend optreden in praktische situaties.
  • Benoemen welke ondersteuning je nodig hebt van je leidinggevende in het omgaan met agressie.

  Duur

  Normaal duurt de training een dag en vindt deze plaats in het Onderwijscentrum UMCG. In verband met de ontwikkelingen rondom het Coronavirus vindt de training nu online plaats via Microsoft Teams en bestaat de training deels uit zelfstudie. Meer informatie vind je onder het tabblad 'Programma'.

 • Programma

  De cursus bestaat uit een e-learning en praktijkopdrachten. Na de cursus wordt verdere verdieping aangeboden in een digitale bijeenkomst waar ruimte is voor het stellen van vragen, het bespreken van de praktijkopdrachten en het uitwisseling van ervaringen. Tot slot wordt er een dagdeel training georganiseerd waar, in een gesimuleerde setting, de lesstof geoefend wordt met een acteur. Indien het oefenen van de lesstof met een acteur niet fysiek kan plaats vinden, zal gekeken worden naar de mogelijkheden van online trainen van deze gespreksvaardigheden.

  Trainingsdata
  5 oktober 2021 - Digitale Start-up bijeenkomst in Microsoft Teams (15.00-16.00 uur)
  Digitale cursus en opdrachten (vier uur via zelfstudie)
  9 november 2021 - Digitale bijeenkomst in Microsoft Teams (09.00-12.00 uur)
  20 januari 2022 - Dagdeel oefenen met acteur (09.00-13.00 uur)

  In de training komen aan de orde:

  • de oorzaken van verbaal of fysiek agressief gedrag
  • het gedrag herkennen, diagnosticeren en interveniëren
  • communicatieve vaardigheden
  • inzicht in eigen gedrag en interventies in simulatiespelen met acteurs
  • opvang na een heftige gebeurtenis met agressie

  In de training is ruim aandacht voor simulatiespelen met professionele acteurs. De acteur reageert levensecht op de interventies van de cursist. Op die manier ervaart de cursist de consequenties van zijn gedrag en oefent daarna hoe hij het beste kan reageren en controle kan houden over zichzelf en de situatie.

  Voorbereiding
  Voorafgaand aan de training vul je een conflicthanteringstest in. De resultaten van deze test neem je mee naar de training. Je formuleert voor jezelf ten minste 1 en maximaal 3 persoonlijke leerdoelen voor de training. Je neemt deze leerdoelen mee naar de training.

  Lees hier meer informatie over de training.

  Locatie
  Digitaal via Microsoft Teams/Onderwijscentrum UMCG

  Accreditatie

  Deze training is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register. De training is ook geaccrediteerd voor huisartsen en medisch specialisten.

 • Kosten

  Deelname aan deze training kost € 210,- per persoon.

  Inschrijving

  1. Inschrijving vindt plaats in het UMCG LMS
  2. Schrijf je in als UMCG-medewerker of als niet UMCG-medewerker
  3. Volg de inschrijfinstructie
  4. Schrijf je in voor de cursus bij 'Onderdelen/Events'

  Deelname is aan een minimum (10) en een maximum (12) aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.

 • Wenckebach Instituut UMCG
  Secretariaat School of Nursing & Health
  (t) 050 361 9208 (e) sonh@umcg.nl

  Deze training voor je eigen praktijk, afdeling of team? Dat kan, de training kan ook op maat georganiseerd worden. Jouw eigen praktijk en vraagstelling staat centraal en -indien gewenst- komen we naar jouw eigen locatie. Meer informatie hierover vind je elders in ons aanbod.