Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)

Datum:
DATUM NOG NIET BEKEND
Soort cursus:
Cursus

Mensen leven vaak voor een deel op de automatische piloot, waardoor je stress of stressveroorzakende factoren soms moeilijk herkent of verandert. Veel collega’s kennen periodes van ‘op routine’ de dagelijkse activiteiten uitvoeren en tegelijkertijd piekeren of  bezig zijn met het verleden of de toekomst. Periodes van te druk zijn en steeds maar doorgaan. In situaties van stress, ongemak of ziekte is die neiging er meestal nog meer. Dit kan leiden tot lichamelijke en/of psychische klachten. Mindfulness helpt je om met meer aandacht bij de gebeurtenis van het moment te zijn. Zo ontstaat er geleidelijk meer bewustzijn van verschillende (stress)patronen en leven op de automatische piloot. Dit geeft je ruimte om (andere) keuzes te maken.

Deelnemers over de cursus:
“De cursus is hard werken, maar nu hoef ik niet meer te ploeteren”

“Hoe kunnen 8 weken blijvende verandering in een mens creëren! Ik heb zichtbare toename van geluk, concentratie, rust en positivisme ervaren. Makkelijk toepasbaar in het dagelijks leven: just breathe!”

“De cursus mindfulness is voor mij erg leerzaam geweest door stil te leren staan en te kijken wat er is. Ik heb weer leren luisteren naar mezelf. Het heeft mijn blik geopend en vertrouwen gegeven over de toekomst. De cursus heeft mij veel rust gebracht, en geleerd milder te zijn naar mezelf."

 • Doelgroep

  Alle UMCG-medewerkers en andere zorgprofessionals

  Doel

  Na afloop van de training heb je meer inzicht in je eigen gedrag en kun je effectiever komen tot gewenste gedragsveranderingen. Hierdoor kun je:

  • patronen die stress kunnen veroorzaken herkennen en veranderen
  • op een andere manier omgaan met stressvolle situaties
  • lichamelijke en/of psychische klachten verminderen
  • meer balans brengen in je leven en met mildheid en humor met jezelf omgaan
  • bewuster en minder vanuit de automatische piloot reageren
  • prettige gebeurtenissen eerder opmerken en er meer van genieten

  Duur

  Deze training bestaat uit negen bijeenkomsten.

 • Programma

  Lesdata 
  Meer informatie over de lesdata volgt.

  In deze training leer je gewaarwordingen te accepteren zoals ze zijn, zonder ze direct te willen veranderen. Het oefenen en focussen van aandacht staat centraal tijdens de bijeenkomsten. Op het programma staan:

  • begeleide aandachtsoefeningen en eenvoudige bewegingsoefeningen;
  • oefeningen die je bewustzijn in het dagelijks leven vergroten;
  • oefeningengericht op het anders omgaan met stress, pijn, vermoeidheid en emoties;
  • theorie over het omgaan met stress;
  • individuele aanwijzingen en het uitwisselen van ervaringen;
  • oefeningen en aanwijzingen om thuis te kunnen oefenen

  Locatie
  Onderwijscentrum UMCG

  Docent

  Greta Antuma, mindfulnesstrainer (categorie 1), gespreksleider en trainer spiegelbijeenkomsten
  Maya Schroevers, mindfulnesstrainer (categorie 1), opleider en supervisor en Universitair Hoofddocent Gezondheidspsychologie

  Organisatie

  Centrum Bij- en Nascholing van het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden

 • Kosten

  De kosten voor deelname zijn nog niet bekend.

  Bij een zorgverzekering met aanvullende dekking heb je bij sommige verzekeraars ook recht op vergoeding van de kosten die een mindfulness-training met zich meebrengt, zoals de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT). Aan de vergoeding van een MBSR/MBCT-training kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden die de zorgverzekeraar hanteert, één of meer eisen worden gesteld. Een aanvullende voorwaarde kan zijn dat de behandelaar gecertificeerd lid is van de VVM of cat. 1 gecertificeerd van de VMBN Mindfulness Register - Kwaliteitsregister voor mindfulnesstrainers . Check dit bij je eigen zorgverzekering. 

  Inschrijving

  Inschrijving is nog niet mogelijk. Heb je interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar: [email protected], dan informeren wij je zodra je je kunt inschrijven.

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  Centrum  Bij- en Nascholing
  (t) 050-3610265 (e) [email protected]