Masterclass Wondzorg

De juiste wondbehandeling in de dagelijkse praktijk van de eerste lijn
De juiste wondbehandeling in de dagelijkse praktijk van de eerste lijn
Periode:
Soort cursus:
Masterclass

HanzePro en het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden organiseren op maandag 2 oktober 2023 een masterclass  over wondzorg in de eerste lijn. In deze masterclass maken we onderscheid tussen acute en chronische wonden en wat op grond van deze classificering de eerste en beste benadering in de eerstelijnspraktijk is.

 • Doelgroep

  Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en huisartsen en overige geïnteresseerde zorgprofessionals

  Doel

  Na het volgen van deze masterclass bent je in staat:
  •    een wond correct te classificeren 
  •    type wonden te herkennen en te screenen 
  •    op grond van classificatie en typering adequate behandeling in te zetten
  •    risicofactoren te herkennen en preventief adequaat door te verwijzen 
  •    heb je kennis van de verschillende materialen (Materiaalkunde)
  •    de plaats van Evidence based medicine in de wondzorg te duiden
  •    volgens de protocollen beslissingen te nemen als behandelaar, zodat wonden op de goede wijze  worden behandeld en indien nodig je weet naar wie je moet verwijzen

  Duur

  De masterclass duurt van 16.00-18.00 uur (inloop vanaf 15.45 uur).

 • Programma

  Wonden kunnen een behoorlijk negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en andere dimensies die het gezondheidswelzijn van een patiënt bepalen. Patiënten met een wond die niet geneest, kunnen last hebben van pijn, een nare geur, fysiek onwelbevinden, beperkingen in de mobiliteit, beperkingen op het gebied van sociale contacten en functioneren en psychologische problemen. Vooral bij ouderen neemt de complexiteit van de wonden toe. 

  Patiënten met slecht of niet-genezende wonden blijven vaak te lang onvoldoende behandeld. Er is een verschil van benadering in het ziekenhuis en de thuissituatie. Juist daarom is de kwaliteitsstandaard complexe wond in samenwerking met medisch specialisten, huisartsen en V&VN ontwikkeld. Echter, de kwaliteitsstandaard is nog niet bij alle praktijken bekend. Met deze masterclass willen we daar graag verandering in brengen aan de hand van de expertise en ervaringen van het netwerk Verpleegkundige Topzorg die werkt volgens deze standaard. 

  De inzet van een expertteam met de Verpleegkundig Specialist als regievoerder ondersteunt bij complexe wonden.  De meeste evidence komt nog steeds neer op het niveau van klinische ervaring en case reports. Daarnaast zijn er specifieke richtlijnen en protocollen voor chronische wonden.

  Docent

  Kitty Nachtegaal, verpleegkundig specialist wondzorg voor TSN thuiszorg en verbonden aan het netwerk Verpleegkundige Topzorg.

  Accreditatie

  Accreditatie is aangevraagd bij V&V, VSR en AccreditatieBureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen voor verstandelijk gehandicapten) (ABC1).

  Organisatie

  HanzePro in samenwerking met het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG.

 • Kosten

  Deelname aan deze masterclass kost € 50,- per persoon. Inclusief koffie/thee.

  Inschrijving

  Deelname is aan een minimum (20) en maximum (35) aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.

 • Secretariaat HanzePro
  Ingrid Hartman
  (t) (050) 595 2870 (e) [email protected]