Masterclass 'Normaal gesproken'

Medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking
Periode:
T/M
Soort cursus:
Cursus

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 142.000 mensen met een verstandelijke beperking (Sociaal Cultureel Planbureau 2013). Daarnaast hebben ongeveer 2,2 miljoen mensen een laag IQ tussen 70 en 85 (Woittiez et al., 2014). De medische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is niet altijd makkelijk. Problemen met communicatie, met het beschrijven en begrijpen van de klacht en met soms complexe comorbiditeit, maken de omgang met iemand met een verstandelijke beperking tot een uitdaging. 

Wat bedoelt de persoon nu precies? Waarom lopen de emoties soms zo hoog op? Hoe kan ik iets uitleggen en met wie moet ik mijn beleid eigenlijk bespreken? Wat zijn jouw eigen ervaringen en struikelblokken met mensen met een verstandelijke beperking? Bovenstaande en meer komt aan bod in de masterclass

 • Duur

  De masterclass duurt van 16.00-18.00 uur.

 • Programma

  Nadere kennismaking met deze specifieke patiëntengroep. In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking ervaren huisartsen en andere hulpverleners regelmatig problemen rondom diagnostiek, communicatie en behandeling. Tijdens de masterclass wordt hier nader op ingegaan, waarbij de focus ligt op herkenning van de specifieke problematiek en de mogelijkheden om hiermee om te gaan.

  Doel

  De zorg professional  herkent een verlaagd niveau van functioneren, heeft kennis van de andere epidemiologie en klachtpresentatie en is in staat adequaat te anticiperen op de hulpvraag in het contact met de verstandelijk beperkte cliënt.  De zorgprofessional weet daarbij het systeem op een goede wijze te betrekken met inachtneming van de mogelijkheden van de cliënt zelf.

  Leerpunten

  Kennis van het niveau van functioneren, kennis van en vergrote alertheid op handicap gerelateerde problematiek, adequate gespreksvoering met de patiënt met een verstandelijke beperking en diens zorgsysteem. 

  Locatie

  Hanzehogeschool Groningen HanzePro
  locatie Meerwold, Laan Corpus den Hoorn 300 te Groningen

  De masterclass wordt fysiek aangeboden volgens de RIVM maatregelen. Indien de richtlijnen veranderen, zal de masterclass online worden aangeboden.

  Sprekers

  De masterclass wordt verzorgd door drs. M.J. (Margreet) Walinga, Arts Verstandelijke Gehandicapten (AVG). Drs. Walinga is werkzaam bij ‘s Heerenloo Noord Oost Nederland en als zelfstandige AVG bij diverse organisaties. Tevens is ze als consulent verbonden aan de Chromosomenpoli van het UMCG en het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE). Sinds 2015 is ze ook gastdocent bij de huisartsopleiding. Specifieke aandachtsgebieden zijn chromosomale aandoeningen en ethiek in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. 

  Accreditatie

  Het programma wordt aangevraagd bij ABAN cluster 1, VSR en V&V. 

  Organisatie

  Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden UMCG, in samenwerking met de Hanze Hogeschool Groningen.

 • Kosten

  Deelname aan deze cursus kost € 50,- per persoon, inclusief koffie, thee.  

  Inschrijving:

  Deelname is aan een maximum aantal (20) gebonden, inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Wij informeren u zo snel mogelijk over plaatsing.  

 • Beatrice Schilstra
  (t) 050- 595 7334 (e) b.schilstra@pl.hanze.nl