Masterclass 'Muziek als verbinding'

Periode:
Soort cursus:
Masterclass

In deze masterclass gaan we in op het effect van live muziek in de eerste- en tweedelijnszorg voor zowel patiënten als verpleegkundigen. Daarnaast geven we uitleg over het onderzoeksproject Professional Excellence in Meaningful Music in Healthcare (ProMiMiC). De voorlopige uitkomsten van dit onderzoek zijn erg positief: patiënten geven aan dat ze er vrolijk van worden, dat ze minder pijn ervaren en dat ze iets hebben om naar uit te kijken. Lees meer over dit onderzoeksproject.

 • Doelgroep

  Aios, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en overige geïnteresseerde zorgprofessionals

  Doel

  Na afloop van deze masterclass:

  • heb je meer zicht op hoe muziek kan bijdragen aan het welbevinden van patiënten
  • heb je meer zicht op het effect dat muziek kan hebben in een zorgrelatie
  • weet je hoe je op andere manieren contact kunt maken met jouw patiënten middels muziek
  • weet je meer over wat musici en verpleegkundigen van elkaar kunnen leren
  • heb je meer zicht op hoe muziek te integreren in een zorgcontact

  Duur

  De masterclass duurt van 15.45-18.00 uur.

 • Programma

  15.45  Ontvangst en inschrijving
  16.00  Opening
  18.00  Afsluiting

  Bekijk ook de trailer 'Resonans' Meaningful Music in Healthcare.

  Locatie
  HanzePro
  Zernikeplein 7, Groningen

  Parkeren/Openbaar vervoer
  U kunt de auto vrij parkeren. Voor openbaar vervoer raadpleeg www.9292.nl

  Sprekers

  Nina van den Berg (MA), PhD-student bij de afdeling chirurgie in het UMCG
  Nina van den Berg is afgestudeerd in de filosofie aan de Universiteit van Utrecht en sinds 2020 betrokken bij het ProMiMiC project als promovendus. Haar onderzoek richt zich met name op de verschillende aspecten van interprofessioneel leren tussen musici en verpleegkundigen en op het effect van de muziek op het kunnen leveren van compassievolle zorg. Het perspectief van verpleegkundigen staat in het onderzoek centraal: Welke effecten nemen zij waar bij patiënten? Wat doet de muziek met hen en met de sfeer op de afdeling? En wat denken ze dat musici van hun kunnen leren en andersom?

  Maaike van der Linde (MA), fluitist/musicus Stichting MiMiC Muziek, trainer-docent bij het Utrechts Conservatorium en het Prins Claus Conservatorium in Groningen
  Maaike van der Linde sloot in 2013 haar masteropleiding cum laude af aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Deze masterstudie focust zich op cross-art samenwerkingen en het leiden van muzikale workshops in zeer diverse sociale omgevingen. Voor haar eindproject werkte ze nauw samen met Dr. Joerg T. Albert – senior lecturer Neuroscience aan het UCL- Ear Institute. Samen deden zij een intensief wetenschappelijk geluidsonderzoek naar de liefdesliedjes die fruitvliegen zingen.

  Daarvóór studeerde Maaike fluit (klassiek) aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Wieke Karsten en Thies Roorda. Momenteel speelt Maaike in het Berlijnse kamerorkest Stargaze met wie ze regelmatig optreedt in Europa en de Verenigde Staten. Naast optreden neemt in haar werkzaamheden het faciliteren van community projecten een belangrijke plaats in. Zo leidt ze o.a. een band bestaande uit dakloze mensen in Amsterdam en verzorgt ze i.s.m. Stichting De Vrolijkheid projecten voor muzikale jongeren die momenteel woonachtig zijn in een AZC. Sinds begin 2017 is ze nauw betrokken bij het onderzoeksproject Meaningful Music in Health Care en heeft ze meegewerkt aan de projecten die tijdens de onderzoeksfase in het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben plaatsgevonden.

  René van Munster (MA), cellist/musicus Stichting MiMiC Muziek, cellist Cello Octet Amsterdam en Oerknal! New Music Collective in Den Haag, trainer bij het Koninklijk Conservatorium Den Haag
  René van Munster studeerde cello aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Jan-Ype Nota en Michel Strauss en rondde met onderscheiding zijn masterstudie af aan Tokyo University of the Arts in Japan bij Fumiaki Kono, waarvoor hij beurzen ontving van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Andrea Elkenbrachtfonds en Fonds Podiumkunsten. Hij bespeelt een cello van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

  René is zeer betrokken bij het vinden van afwijkende concertlocaties en nieuwe manieren van muziekuitvoering. Hij gebruikt improvisatie in het Universitair Medisch Centrum Groningen om contact te leggen met patiënten en verpleegkundigen en werkt met mensen met dementie en hun verzorgers. Ook zoekt hij regelmatig samenwerkingen op met kunstenaars uit andere disciplines.

 • Kosten

  Deelname aan deze masterclass kost € 50,- per persoon.

  Inschrijving

  Deelname is aan een minimum en maximum aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst.

 • Mw. B. Schilstra, hanzehogeschool Groningen
  (e) b.schilstra@pl.hanze.nl

  Secretariaat:
  Ingrid Hartman
  (t) 050 595 2870 (e) i.hartman@pl.hanze.nl