LINK Infectiepreventie

voor UMCG-medewerkers
voor UMCG-medewerkers
Datum:
DATUM NOG NIET BEKEND
Soort cursus:
Cursus

Infectiepreventie is een essentieel onderdeel van patiëntveiligheid. Op afdelingen en poliklinieken is de LINK Infectiepreventie (LINK-IP) het eerste aanspreekpunt voor collega’s op dit gebied en fungeren ze als link met de unit Infectiepreventie. Ze kennen het infectiepreventiebeleid en dragen dit uit naar collega’s. Om deze taken uit te voeren is kennis nodig over micro-organismen, over hoe de besmettingsketen werkt en welke infectiepreventiemaatregelen je kunt nemen om verspreiding te voorkomen. Daarnaast zijn communicatie en samenwerking tussen de professionals en deskundigen op het gebied van infectiepreventie belangrijk. 

De cursus LINK Infectiepreventie is onderdeel van het cluster Healthy Ageing en Langdurige Zorg.

Deelnemers aan het woord:
'Leerzaam, leuke afwisseling tussen praktijklessen en college. Goede bruikbare cursus voor een LINK-IP!'

'Mooie verdeling praktijk en theorie. Fijne lessen en duidelijke informatie. Je leert je ontwikkelen in de rol als LINK-IP'

'De inhoud van de cursus is ruim voldoende. Omdat iedereen op een andere afdeling werkt zal iedereen waarschijnlijk andere informatie meenemen naar de afdeling om toe te passen. De docenten zijn allemaal enthousiast en dat neemt de groep ook mee. Ik ga in ieder geval met voldoende kennis weer terug naar mijn afdeling en voel mij zekerder als LINK Infectiepreventie om vragen te kunnen beantwoorden.'

 • Doelgroep

  UMCG verpleegkundigen met aandachtsgebied Infectiepreventie

  Doel

  Na afloop van deze cursus kun je:

  • collega's instrueren, adviseren en voorlichting geven over hygiëne en infectiepreventie op de eigen afdeling

  • beleid afstemmen en implementeren op de werkvloer in samenwerking met het Infectiepreventieteam (IPT)

  • situaties die een mogelijk risico zijn voor het ontstaan en overbrengen van infecties herkennen, interpreteren en -waar nodig- in overleg met anderen maatregelen nemen om het risico te verminderen

  Duur

  De cursus bestaat uit vijf lesdagen.

 • Programma

  Lesdata
  Meer informatie over de lesdata volgt.

  Programma
  Het vakgebied infectiepreventie staat centraal in deze cursus. We starten met een kennismaking met de basis van infectiepreventie: de besmettingsketen. Daarna volgen lessen over microbiologie en over maatregelen voor preventie van overdracht. Een goede LINK Infectiepreventie kan de kennis overbrengen aan de collega’s en hen motiveren om de juiste maatregelen toe te passen. Daarom zijn er ook lessen over communicatie: hoe overtuig je bijvoorbeeld je collega’s over het nut van lastig beleid? Hoe ga je om met weerstanden vanuit je eigen team en hoe implementeer je nieuw beleid?

  Je bereidt je voor op een lesdag door het lezen van literatuur of het bekijken van een filmpje op Youtube. Bij een aantal lessen zijn opdrachten beschreven die je vooraf, of na de bijeenkomst op je eigen afdeling uitvoert in de vorm van een verwerkingsopdracht. Als je alle verwerkingsopdrachten voldoende hebt uitgevoerd en afgesloten kom je in aanmerking voor een certificaat. 

  Locatie
  Onderwijscentrum en Simulation Center UMCG  

  Docent

  Arts-microbioloog, deskundige infectiepreventie, communicatietrainer

  Accreditatie

  Deze cursus is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister V&V. Het aantal accreditatiepunten vind je in het online register.

 • Kosten

  Deelnamekosten ad € 900,- worden gefinancierd uit het Algemeen Opleidingsbudget (AOB). 

  Inschrijving

  Deelname aan deze scholing is aan een minimum en een maximum aantal gebonden. Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. 

 • Over ons onderwijs
  Onderwijs is volgens het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden een gezamenlijke verantwoordelijkheid van student, docent en de praktijk waarin de student werkt en leert. Wij zorgen voor een goede opleiding, de student is verantwoordelijk voor zijn of haar leerproces. Dat vertaalt zich in ons onderwijs bijvoorbeeld in veel aandacht voor de wisselwerking tussen de theorie en je praktijk en in heldere feedback van docenten. Tijdens de lesdagen gaan we ervan uit dat je het studiemateriaal grondig hebt doorgenomen. Meer over wat wij belangrijk vinden in het onderwijs lees je hier.

  Meer weten?
  Neem contact op met de Onderwijsadministratie.

  Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  School of Nursing & Health | Onderwijsadministratie Zorgopleidingen
  (t) 050 - 36 17013 (e) [email protected]

  Inhoudelijke vragen
  H. (Hans) Stiekema, docent 
  (t) 06 - 256 47 660 (e) [email protected]