Hypnose bij kinderen in de medische setting

Periode:
T/M
Soort cursus:
Cursus

Er kunnen zich bij patiënten problemen voordoen waar u als zorgprofessional geen oplossing voor kan bieden. Uit veel verschillende onderzoeken is gebleken dat medische hypnose een gunstig effect kan hebben bij volwassenen en kinderen vanaf ca. 6 jaar met o.a. buikpijn, hoofdpijn, chronische pijn, chronische ziekten, klachten die niet berusten op een lichamelijke ziekte of aandoening, slaapproblemen, bedplassen, ontlastingsproblematiek, tics, angst, eczeem en astmatische problematiek. (Kinder)hypnose verheugt zich in een groeiende belangstelling binnen de (kinder)geneeskunde in Nederland, onder meer dankzij recent nationaal en internationaal onderzoek.

 • Doelgroep

  Artsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, physician assistants en andere geïnteresseerde zorgprofessionals. 

  Doel

  Leerdoelen van deze cursus:
  • aanleren van hypnotische inductie- en verdiepingstechnieken bij kinderen
  • introduceren en stimuleren van het gebruik van hypnose bij kinderen en hun ouders
  • vaardig worden in hypnotisch taalgebruik
  • gericht indiceren en gebruik maken van de toepassingsmogelijkheden van hypnose bij verschillende leeftijdsgroepen
  • gericht indiceren en gebruik maken van de toepassingsmogelijkheden van hypnose in de kindergeneeskunde (met name gericht op de reductie van pijn en stress)
  • toepassen van zelfhypnose

 • Programma

  Cursusdata
  27 september 2021
  29 oktober 2021
  3 december 2021

  In deze driedaagse cursus word je geschoold in de noodzakelijke basistechnieken voor een doeltreffend gebruik van hypnose bij kinderen, zodat je na afloop in staat bent om eenvoudige hypnose-interventies toe te passen.

  Tijdens deze cursus wordt behandeld wat hypnose wel is en wat niet. Onderwerpen als taalgebruik, metaforen, trance-inductietechnieken, tranceverdiepingstechnieken en angst- en pijnreductietechnieken komen aan bod. Gedurende de cursusdagen oefent u met deze diverse technieken. Er wordt gewerkt met videodemonstraties en plenaire presentaties.

  Bekijk ook het uitgebreide programma.

  Docent

  E.M. Groeneveld, verpleegkundige focustaal/medische hypnose, Beatrix Kinderziekenhuis UMCG
  Dr. M.J. van Vliet, kinderarts sociale pediatrie, Beatrix Kinderziekenhuis UMCG 

  Accreditatie

  Het programma is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V, VSR, ABAN (alle clusters), FGzPt, NIP K&J/NVO en SKJ.
  Accreditatie wordt aangevraagd bij: NAPA, NIP ELP, SRVB en NBVH en VGN.

  Organisatie

  Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden

 • Kosten

  Deelname aan deze cursus kost € 850,- per persoon (inclusief koffie/thee, lunches en reader). U kunt online of middels een factuur betalen. Voor UMCG-medewerkers geldt dat zij ook via kostenplaats kunnen betalen.

  Inschrijving

  Deze cursus is volgeboekt. Wilt u op de wachtlijst gezet worden of heeft u interesse in deelname aan een volgende editie? Vul dan het 'Houd mij op de hoogte'-formulier in, dan informeren wij u zodra er een plaats vrij komt en/of als er een nieuwe editie gepland is.

  Annulering van uw inschrijving is mogelijk tot 13 september 2021. In dat geval worden administratiekosten (€ 25,) in rekening gebracht. Bij annulering na deze datum is geen restitutie mogelijk. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen.
   

 • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
  Secretariaat Postacademisch Onderwijs
  (t) 050-3611402 (e) paog@umcg.nl