Cytologie en histologie van bloed en beenmerg voor medici en klinisch chemici

Datum:
DATUM NOG NIET BEKEND
Soort cursus:
Cursus

In deze cursus staat de samenwerking tussen cytologen en histologen centraal. Korte voordrachten worden steeds afgewisseld met goed gevulde practica, waarbij een optimale interactie tussen cursisten onderling en tussen cursisten en docenten wordt nagestreefd. U wordt vertrouwd gemaakt met de praktische diagnostiek van maligne en niet-maligne hematologische aandoeningen voor wat betreft het microscopisch onderzoek. Waar nodig wordt de rol van immunofenotypering, cytogenetica, moleculaire diagnostiek en additionele technieken belicht. 

  • Doelgroep

    Internisten, hematologen, pathologen, AIOS en fellows vanuit deze genoemde vakgebieden en klinisch chemici. De cursus is niet bedoeld voor analisten en klinisch chemici in opleiding, voor hen worden separaat cursussen georganiseerd. 

  • Programma

    Cursusdata
    Meer informatie over de cursusdata volgt.

    Van de cursisten wordt tenminste enige basiskennis van normale bloed- en beenmergmorfologie verwacht. Voor de gevorderdencursus adviseren we dat u de basiscursus heeft gevolgd. De cursus is niet geschikt voor analisten en klinisch chemici in opleiding. Voor hen wordt een separate cursus georganiseerd. 

    Module 1
    Introductiecursus digitaal. Normale en reactieve beelden in bloed en beenmerg, inclusief histologie. 

    Module 2
    Ziektebeelden die in de dagelijkse praktijk voorkomen, waaronder de meest voorkomende myeloproliferatieve neoplasmata en myelodysplastische syndromen, lymfatische maligniteiten en acute leukemieën. 

    Module 3
    Gevorderdencursus. Integrale diagnostiek met interactieve casuïstiek, hierbij komen ook de zeldzame beelden aan bod. 

    Meer informatie over het programma volgt.

    Voorbereiding
    We hanteren tijdens de cursus de WHO-classificatie. U dient in het bezit te zijn van het WHO-boek 'WHO Classification of Tumours of Haematopoietic and Lymphoid Tissue, Swerdlow et al, s, versie 2017'. Als voorbereiding is, naast de vele atlassen die beschikbaar zijn op elk laboratorium, het programma HemoSurf een goede optie. Dit is een interactieve hematologie-atlas die meer dan 3000 foto's van bloed en beenmerguitstrijkjes omvat. 

    Locatie
    Simulation Center UMCG

    Sprekers

    Dr. C.W. Choi, hematoloog, Universitair Medisch Centrum Groningen
    Dr. A. Diepstra, patholoog, Universitair Medisch Centrum Groningen
    Dr. K.M. Hebeda, patholoog, Radboudumc Nijmegen
    Dr. M.V. Lukens, klinisch chemicus/medisch immunoloog, Universitair Medisch Centrum Groningen  
    Dr. A.B. Mulder, laboratoriumarts/klinisch chemicus, Universitair Medisch Centrum Groningen 
    Dr. M.J. Wondergem, hematoloog, VU Medisch Centrum Amsterdam

    Accreditatie

    Accreditatie van het programma wordt aangevraagd bij de: Nederlandse Internisten Vereniging, Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en de Nederlandse Vereniging voor Pathologie.

    Organisatie

    Het Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden in samenwerking met de afdelingen Pathologie en Hematologie en het laboratoriumcentrum van het UMCG

  • Kosten

    De kosten voor deelname zijn nog niet bekend.

    Inschrijving

    Inschrijving is nog niet mogelijk. Heeft u interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar: [email protected], dan informeren wij u zodra u zich kunt inschrijven.

  • Wenckebach Instituut voor Onderwijs en Opleiden
    Centrum Bij- en Nascholing
    (t) 050 - 361 90 24 (e) [email protected]