Leerwerktraject Junior Academic Teacher (JAT)

Soort cursus:
Leergang

Het JAT-leerwerktraject is bedoeld voor jonge professionals. Ben je recent afgestudeerd in één van de academische opleidingen van het UMCG of life science studies van andere faculteiten of de hogeschool en wil je je graag ontwikkelen tot docent, maar heb je geen of weinig onderwijservaring? Dan kun je solliciteren naar een JAT-positie. 

Tijdens het leerwerktraject voor de JAT word je aangesteld bij een afdeling in het UMCG en worden leren én werken gecombineerd. Van september tot september krijg je de kans om jezelf helemaal onder te dompelen in het onderwijs binnen jouw vakgebied. Als docent vervul je verschillende rollen en taken binnen het facultaire onderwijs en/of de medische vervolgopleidingen (70%) en daarnaast volg je scholing (30%). 

Het succesvol doorlopen van het JAT-traject leidt tot een BKO- en een UMCG JAT-certificaat. 

Verder biedt een JAT-positie voor artsen de unieke mogelijkheid om voor te sorteren op een carrière binnen medisch specialistische zorg en het onderwijs. De vaardigheden die je als JAT of AT in deze periode ontwikkelt, ziet een aantal afdelingen als een belangrijk voordeel bij een eventuele sollicitatie naar een opleidingsplek tot medisch specialist.

Ben je benieuwd naar verhalen van oud-JAT'ers en hun supervisoren? Kijk dan hier:
Carlotte van Dalen basisarts en JAT op de IC

 • Programma

  Het JAT-scholingsprogramma is opgebouwd uit de BKO-modules (t.b.v. het behalen van de BasisKwalificatie Onderwijs (BKO) van de RUG) en deze vier modules: 

  - Onderwijsontwikkeling
  - Onderwijs verzorgen
  - Toetsen en Beoordelen
  - Evaluatie en kwaliteitszorg. 

  Elke module bestaat uit drie workshops van 4-6 uur en twee intervisiebijeenkomsten van twee uur en diverse opdrachten. 

  Hoe ziet de begeleiding eruit?
  Je hebt als JAT een vakinhoudelijke supervisor op de werkplek en een onderwijskundige mentor vanuit het scholingstraject. In alle fasen wordt een vast scholingsprogramma aangeboden naast scholing op maat en intervisie. 

  Hoe worden de trajecten afgerond?
  De JAT-trajecten worden afgerond met een portfolio waarin je je ontwikkeling als docent laat zien. Het traject sluiten we af met een feestelijke bijeenkomst. 
   

 • Inschrijving

  Wanneer je geïnteresseerd bent, houd dan tussen maart – juni de vacaturesite van het UMCG in de gaten. Alle vacante JAT posities vind je hier. Verder kun je bij de afdeling waar je graag aan de slag zou willen als docent, vragen of zij een JAT positie hebben of zouden willen creëren. 

 • Sussan Quinten-Dik, programma coördinator van (J)AT-leerwerktrajecten
  (e) s[email protected]